В България договори с фиксирана лихва за целият период на

...
В България договори с фиксирана лихва за целият период на
Коментари Харесай

Сравнение: Как банките в България определят лихвите по ипотечните кредити?

В България контракти с закрепена рента за целият интервал на ипотечния заем не се оферират. Вместо това има предложения с отчасти фиксиране за избран период от заема, да вземем за пример за първите 5 години. В последното си   " Активни консуматори " преглеждат по-подробно офертите за ипотечен заем в България.

През 2023 година офертите банките в България се отличаваха с по-ниски лихвени проценти по жилищните заеми по отношение на страните от еврозоната (3,97%). 

" Трябва да подчертаем, че това са офертни равнища, които ще се трансформират във времето и е значимо да се обърне внимание по какъв метод ще се образуват лихвените проценти по договорите за ипотечни заеми ", пишат специалистите, които обръщат внимание на това по какъв метод се образуват лихвените проценти по договорите за ипотечни заеми.

Променлив лихвен % е този, който се образува при композиция от два детайла - референтен лихвен % и договорна закрепена надбавка, самостоятелно определяема за всеки обособен кредитополучател.

Важно е да се означи, че банките ползват референтния лихвен % по избрана от него методика, в която се съдържа ясна и написана изчислителна процедура. В тази методика банката показва типа, количествените изражения и относителната тежест на обособените съставни елементи (индекси и индикатори). Методиката, с която се дефинира референтния лихвен %, и закрепената надбавка, един път разказани в контракта за заем, могат да бъдат изменени единствено при единодушие на двете страни.

Фиксирана надбавка или рискова награда регистрира размера на кредитния риск, който банката поема при разпределяне на заем на потребителя, като тази надбавка се дефинира от няколко фактора и не се трансформира за периода на контракта.
 Имотният пазар
Имотният пазар " изхвърли " неплатежоспособните клиенти: Как това се отрази на ипотечното кредитиране?

Ще останат ли лихвите ниски след влизането ни в еврозоната?

Факторите, които дефинират размера на надбавката, са: способността на кредитополучателя да изплаща задължението по контракта за кредит; срокът на кредита; задачата на кредита; обезпечението - типът му и надлежно какъв брой би било способно това поръчителство да покрие отговорностите по контракта за кредит; риск от непогасяване на кредита; марж на печалбата; други рискови фактори.

Банките плануват най-малък размер на закрепената надбавка по всички заеми, които отпускат.

Референтният лихвен % се използва като основа за пресмятане на използвания към контракта за заем изменчив лихвен %. Той съставлява бенчмарк за лихвен % според на Европейския парламент и на Съвета от 8 юни 2016 година по отношение на показатели, употребявани като бенчмаркове за задачите на финансови принадлежности и финансови контракти или за премерване на резултатите на капиталови фондове, и за изменение на и и на (OB, L 171/1 от 29 юни 2016 г.), или показател и/или знаци, оповестени от Българската национална банка и/или от Националния статистически институт, или композиция от тях.

Една група от банки избират да ползват непосредствено лихвен % определян от Българска народна банка. Други избират да ползват пазарния показател EURIBOR. Трети вършат композиция от показатели. Пощенска банка, да вземем за пример употребява РЛП, който наподобява най-сложен измежду останалите методологии на другите банки.
 Сделките с парцели в София затихват за втора поредна година
Сделките с парцели в София затихват за втора поредна година

След взрива, подбуден от коронавирус рецесията

Всяка банка сама дефинира с решения на своя директорски съвет какъв бенчмарк да ползва за референтен лихвен %, само че доколкото в контракта страните са се споразумели за избран показател, той следва да се съблюдава. В таблицата можете да се запознаете по-конкретно с другите банки и техните методологии за образуване на лихвения %, като те са групирани в четири съществени категории.
 Снимка 652279  Снимка 652280
БАКБ е отсрочила с решение на УС до 1.01.2024 година използването на ОЛП, като понастоящем е 0% РЛП.

Търговска банка Д АД ползва редуцирана стойност на EURIBOR.

Интернешънъл Асет Банк може да отсрочи нарастване на цената на РЛП с решение на управителния съвет.

Общинска банка употребява редуцирана стойност на EURIBOR.

Пощенска банка също употребява редуцирана стойност на ПРАЙМ.

Прокредит банк също употребява редуцирана стойност на EURIBOR.

Токуда банк не ползва редуцирана стойност - към декември месец ползва 3,80%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР