Въпреки че ЕЦБ започна да вдига лихвите още през юли

...
Въпреки че ЕЦБ започна да вдига лихвите още през юли
Коментари Харесай

Банките в България удържат стабилни лихви по ипотечните кредити

Въпреки че ЕЦБ стартира да подвига лихвите още през юли 2022. банките в България не престават да удържат лихвите по заемите за семействата постоянни. Това е видно от лихвената статистика на Българската национална банка (БНБ) към декември 2023 г. 

През миналата година лихвите по ипотечните заеми " замръзнаха " на равнища от към 2.6 на 100. През декември средният лихвен % остана на равнището от предходния месец - 2.58%, а годишният % на разноските (ГПР) по тези заеми даже се намали - с 0.06 прочие п. до 2.86 %. 

Aко погледнем още месец обратно ще забележим, че при жилищните заеми в левове междинният лихвен % спада за месец с 0,02 прочие п. до 2,59%, а ГПР по тези заеми - с 0,05 прочие п. до 2,86 на 100. В началото на годината лихвите по жилищните заеми са били на сходно равнище - през януари 2023 година междинната рента по ипотечните заеми, отпускани от банките в България е възлизала на 2.61%, а ГПР по тези заеми - на 2.82 на 100.

Българинът изтегли близо 20 милиарда лв. от банките за жилища

На този декор ипотечните заеми се усилват с 20.5% за година и в края на 2023 година са достигали близо 20 милиарда лева, е видно от паричната статистика на Българска народна банка.

Припомняме, че анализът на агрегираните данни за банковата система в тримесечното издание " Банките в България " демонстрира, че междинният размер на новоотпуснатите заеми, обезпечени с жилищен неподвижен парцел, стабилно се покачва - от 156 хиляди лева приблизително за 2022 година до 180 хиляди лева през третото тримесечие на 2023 година под въздействие на повишаването на жилищните парцели. Дълговата тежест през 2022 година се разпределя за период приблизително от 24.2 години, до момента в който през третото тримесечие на 2023 година среднопретегленият матуритет на отпуснатите в границите на интервала заеми се усилва до 25 години.

Сделките с парцели в България не престават да падат и то със съществено темпове

Това демонстрират данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие на тази година, когато вписаните продажби са общо 54 277 броя. За съпоставяне, през миналото второ тримесечие те са били 54 371 броя. Това е петото следващо тримесечие на спад на покупко-продажбите за покупка у нас.

Въпреки спада на покупко-продажбите в столицата ни, София още един от градовете с най-бързо растящи цени на жилищата, само че освен у нас, а и в света. Според показателя на Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank, столицата ни се подрежда на девето място измежду 107 града по най-бърз растеж на цените на парцелите. Данните са второто тримесечие сочат, че растежът на цените в София е 8,8% на годишна база.

В това отношение столицата ни изпреварва европейски градове като Рейкявик и Лисабон, Барселона, както и международни центрове като Чикаго, Ню Йорк, Сидни и други.
 София изпреварва Ню Йорк и Лос Анджелис и е в топ 10 на най-бързо растящите жилищни пазари в света
София изпреварва Ню Йорк и Лос Анджелис и е в топ 10 на най-бързо растящите жилищни пазари в света

Класация със 107 участващи града

Скорошен разбор на Уникредит БулБанк за положението на жилищния пазар разпознава образуването на основни несъответствия с него и повдигна тематиката за образуването на евентуален " балон ", съответно що се касаят жилищните парцели в София. Важно е да се регистрира, че обстановката в жилищния пазар в останалата част от страната наподобява устойчива, надлежно в случай че може да се приказва за несъответствия на жилищния пазар, евентуално подбудени от ниските лихви, то това не е народен, а локален проблем, съсредоточен в столицата на страната.

" Според нас що се касае София сигурно има индикации за ранен стадий на балонизация на жилищния пазар и анализът на Уникредит ги преглежда в задоволителен подробност ", написа в  на Експертния клуб за стопанска система и политика.

Ако се вгледаме обаче в последните данни на Агенцията по вписванията ще видим, че делът на жилищата, закупени с ипотека е към 21 на 100. За сравнение в Гърция, както и у нас 80% от покупките на жилища са направени без банково кредитиране - т.е. извънредно със личен капитал.

Парадоксът на гръцкия заможен пазар

В южната ни съседка внезапното нарастване на лихвите по заемите фрапантно понижи търсенето на ипотеки, само че в това време покупко-продажбите продължиха да се движат нагоре, дружно с продажните цени, които бият един след различен върхове.

По данни на Централната банка на Гърция потокът от финансиране в жилищните заеми е намалял с 646 милиона евро през първата половина на годината по отношение на предходната година, до момента в който през юни негативният поток от финансиране е достигнал 38 милиона евро.

Според банкерите  " избягването на заеми се дължи на повишението на цените на жилищата, което обезсърчава самодейностите за придобиването им ".

Но както данните от жилищното кредитиране би трябвало да отразяват общо закъснение в покупко-продажбите за покупко-продажба, както и закъснение на покачването на цените и даже тяхното стабилизиране, се случва тъкмо противоположното. Според данните на самостоятелния орган за обществени доходи онлайн декларациите за налог върху прехвърлянето (който се заплаща при всяка покупка и продажба на парцел в Гърция) възлизат на 56 000 през първите четири месеца на 2023 година. Това е цифра, която се трансформира в 168 000 транзакции на годишна база, това съставлява годишно нарастване от 21% спрямо 2022 година, когато съответните заявления са се нараснали до 139 239.
 Българинът тегли до 180 хиляди лева заем за жилище: Българска народна банка е подготвена да
Българинът тегли до 180 хиляди лева заем за жилище: Българска народна банка е подготвена да " охлади " ипотечното кредитиране

За какъв брой години се изплаща парцел?

Средната рента по ипотеките в еврозоната е към 4%

Имотният пазар ще бъде доста подвластен от предстоящото ни участие в еврозоната и в Шенген, както и от политиката на банките във връзка с лихвените проценти по ипотечни заеми. 

В случай, че контрактуваният лихвен % по заема е закрепен, банката би трябвало да продължи да ползва закрепен лихвен % и след въвеждането на еврото, което се чака да се случи у нас през 2025 година Ако обаче ипотеката е контрактувана с изменчив лихвен %, този параметър ще бъде модифициран по метод, регламентиран от наредбите на европейските закон.

Според националния проект за въвеждане на еврото всички контракти, в това число за заеми, в лв. или с препратки към лв. ще продължат действието си след присъединението ни към еврозоната. Стойността на лв. ще бъде равнозначна на цената в евро, преобразувана посредством използване на неотменимо закрепения обменен курс от 1.95583 лв. за 1 евро.

Според икономисти обаче, ако в момента лихвите в България, станат колкото в Германия - вноската за дребен апартамент в столицата ни ще скочи с над 300 лв.. 
 При лихви в застой: Българинът изтегли близо 20 милиарда лв. от банките за жилища
При лихви в застой: Българинът изтегли близо 20 милиарда лв. от банките за жилища

Българска народна банка е подготвена да " охлади " ипотечното кредитиране още през 2024 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР