В България няма регистър на пациенти с малнултриция - хора

...
В България няма регистър на пациенти с малнултриция - хора
Коментари Харесай

“Живот в бутилка“ от НЗОК: 550 души у нас страдат от болестно недохранване

В България няма указател на пациенти с малнултриция - хора с остра форма на недохранване. Никой, в никакъв случай не е събирал данни какъв брой хора се нуждаят от лекуване. С помощта на лекари и специалисти успяхме да съберем предварителни данни - това са към 550 души.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria доктор Антоанета Тончева от Сдружение „ Общност мостове “.

Успяхме да ги вкараме в регистрите на Здравната каса и им отпускат здравна храна за домашно лекуване. Средно на месец тази храна коства сред 800 и 3000 лева за пациент. Тази храна безусловно е живот в бутилка - специфична формула под формата на шейк, която не може да се реализира в домашни условия. Различните типове храни са обогатени на витамини, мазнини, белтъци и други Има хора с вродени неточности на обмяната и точно за тях Здравната каса покрива храни за 7 болести, само че те са обеднени. Успяхме да се преборим и висококалорийните храни да се включат за реимбурсация.

Следва социална поръчка за тези храни и да се изготви методиката, по която ще се прави оценката на пациентите и да се дозира храната, както и методика на следене.

 
Не е обикновено човек на 20 година да тежи 15 кг и да остава незабележим за българската здравна система.
 

Няколко деца починаха през последните 5 година, от когато водим тази битка със здравните управляващи. Това решение на Здравната каса е огромен пробив, тъй като няма връщане обратно.

Има деца, които са принудени да постъпят на интензивно лекуване в болница, с цел да получават тези храни, просто тъй като не се изписват за домашно лекуване.

В бюджета на Здравната каса до края на годината са планувани 3.5 млн. лева за компютри, а в това време ние се борим за насъщна храна, с цел да могат тези пациенти да са живи.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР