В България има изключително много талантливи хора, които по една

...
В България има изключително много талантливи хора, които по една
Коментари Харесай

Браво: Българка вгради Истанбул в скулптура

В България има извънредно доста надарени хора, които по една или друга причина са решили да живеят и творят в друга страна. Често повода за преместването им е, че у нас геният им не е оценен уместно и имат компликации с прехраната си. Днес ще ви представим една забавна история точно на надарена българка, която живее в чужбина от години.

Българската скулпторка Мария Кълъчлъоглу, която от над 40 години живее в Истанбул, вмести града и неговите отличителни знаци в своя творба, оповестява Анадолската организация, пишат от novini.bg. Новата ѝ статуя демонстрира любовта на българката към града и неговите забележителности – Кулата на девицата, Света София, Галата. Всички те са част от скулптурата й на жена в действителен размер с дълга коса на букли.

Кълъчлъоглу споделя, че като актьор се усеща щастлива, че е пристигнала в Истанбул рано. „ Израснах тук, учих тук, съществувах тук “, споделя тя. Скулпторката изяснява, че творбата ѝ съставлява живота. Най-голямо ентусиазъм за нея е бил турският стихотворец Орхан Вели. „ Слушам Истанбул със затворени очи “, цитира тя стих от известно стихотворение на поета.

Скулптурата е тип изтънчено изкуство, чиито творби се създават в обемна пространствена форма от твърди или пластични материали. Те се основават посредством оформяне или съчетание на твърди материали, най-вече от камък, като мрамор, метал, стъкло или дърво, или пластични материали като глина, плат, полимери и по-меки материали. Терминът може да се отнася и до творби, включващи тон, текст и светлина.

Отлети обекти могат да бъдат показани като статуи. Материалите могат да бъдат третирани посредством премахване, да вземем за пример резба. Могат да бъдат сглобявани, да вземем за пример посредством спояване, или правени по-твърди, да вземем за пример изпичани, формовани или отливани. Може да бъде прилагана украса на повърхността, да вземем за пример оцветяване. Скулптурата е пластично изкуство, изразното средство е пластиката. Включва потреблението на материали, които могат да бъдат отливани или моделирани.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР