В България честотата на бъбречните заболявания е 12,84% или всеки

...
В България честотата на бъбречните заболявания е 12,84% или всеки
Коментари Харесай

Всеки осми човек у нас има бъбречно заболяване

" В България честотата на бъбречните болести е 12,84% или всеки осми човек в страната. Има повече от 700 000 души, които страдат от хронична бъбречна увреда. " Това съобщи проф. Емил Паскалев, шеф на Клиниката по нефрология и трансплантация в „ Александровска “, в изявление за Българска национална телевизия.
Проф. Паскалев напомни, че през 1969 година в България е осъществена първата сполучлива бъбречна трансплантация, което е огромно достижение за страната ни, защото първата сходна процедура в света е осъществена единствено 15 години по-рано ", сподели още той.
" Нужно е да има нарастване на трупните донори в България, като това зависи от страната и се желае сериозен финансов запас. Въпреки това, трансплантациите са доста по-евтини за страната, в сравнение с хемодиализата ", добави проф. Паскалев.
" Макар формалната численост за чакащите за трансплантация да е малко над 1000 души, действителната численост на нуждаещите се от бъбречна трансплантация може да е към 15 000 души ", разкри той.
" По-голямата част от бъбречните повреди са без признаци, само че диабетиците са изключително уязвима група - в България те са към 500 000 души. Хората с хипертонията са също рискова група, а те в България са към 2,5 млн. души. Това са заболявания, които повреждат бъбреците. Отоците по крайниците са също белег за бъбречно заболяване ", приключи проф. Емил Паскалев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР