В бъдеще много автономни AI агенти ще могат да комуникират

...
В бъдеще много автономни AI агенти ще могат да комуникират
Коментари Харесай

Технологичните пробиви на 2023 г. – невидимите иновации


В бъдеще доста самостоятелни AI сътрудници ще могат да споделят между тях и да образуват групов разсъдък (снимка: CC0 Public Domain)

И зкуственият разсъдък беше преобладаващата софтуерна тематика през 2023 година. Но други по-малко забележими нововъведения също оказаха огромно въздействие върху развиването на цифровите технологии. Кои са те и какво влияние имат върху пазара?

Седем софтуерни пробива дават обещание промени в ИКТ промишлеността, бизнеса и живота на хората. Това не са единствените достижения, само че несъмнено са нововъведения с огромен капацитет, въпреки и някои от тях да останаха в сянката на изкуствения разсъдък.

Поверителн и изчислени я

Поверителното пресмятане е технология, която обезпечава мощна отбрана на данните, до момента в който се обработват в облака. Това подсигурява цялостна конфиденциалност на изчислителния развой, като лимитира достъпа до данни даже от снабдители на облачни услуги.

През 2023 година Nvidia направи забележителна крачка, като разшири обсега на приложимостта на технологията със своите GPU-базирани ускорители. Тази иновация прави допустимо използването на поверителни калкулации към задания, които се нуждаят от висока продуктивност, в това число образование на огромни модели за изкуствен интелект, и това бързо откри отговор от водещи снабдители на облачни услуги като Azure.

Поверителното пресмятане на равнище CPU, предлагано преди от Intel и AMD, не се оправя дейно с такива ресурсоемки задания като образование и генериране на заключения от невронни мрежи. В същото време задачата за консолидиране на огромни езикови модели в процесите и услугите на фирмите е една от най-приоритетните сега. Без облачни играчи това ще изисква голяма инвестиция в инфраструктура, да вземем за пример основаването на клъстер за образование на модел, непосредствен до GPT-3 на OpenAI, ще изисква инвестиция от десетки милиони долари.

С технологиите на Nvidia към този момент е допустимо несъмнено потребление на облака за тези цели, което доста форсира световния заоблачен преход, плануван от специалистите на Gartner.

Постквантово криптиране

Забележителен пробив в промишлеността за осведомителна сигурност се случи през 2023 година, с помощта на практическото внедряване на логаритми за постквантово криптиране (PQC) в известни артикули. Постквантовото криптиране се разграничава от класическото криптиране по потреблението на логаритми, които са устойчиви на офанзиви от квантови компютри. В близко бъдеще квантовите компютри ще създадат всички необятно публикувани технологии за криптиране, основани на съществуващи криптографски способи като AES или ECC, уязвими, евентуално компрометирайки сигурността на доста цифрови системи.

Примерите за разбиране на новата технология включват Cloudflare, който предлага постквантова криптография за отбрана на данните на своите клиенти, и Гугъл, който интегрира квантово резистентен логаритъм в браузъра Chrome.

Забележителен пробив в осведомителна сигурност е практическото внедряване на логаритми за постквантово криптиране (снимка: CC0 Public Domain)

Тъй като множеството модерни системи за сигурност разчитат на обичайни способи за криптиране, като тези, употребявани в протоколите SSL/TLS, преходът към пост-квантово криптиране ще изисква дълбоки и комплицирани промени в тези системи. Процесът включва освен актуализиране на самите логаритми за криптиране, само че и обзор на основни аспекти на инфраструктурата и архитектурата на такива системи.

Но тези промени ще обиден най-силно промишлеността на криптовалутите и Web3 плановете, изисквайки съвсем цялостно рестартиране на системата. Тяхната взаимозависимост от криптографски системи, уязвими на PQC, в бъдеще ще изисква пререгистрация на всички портфейли с криптовалута и смяна на адресите, с цел да се подсигурява тяхната отбрана в новата квантова епоха.

Сателитен интернет в смарт телефон ите

Смартфонът Huawei Mate 60 Pro, пуснат през август 2023 година, сложи началото на нова епоха в телекомуникациите, като стана първият всеобщ смарт телефон, който поддържа сателитни диалози. Тази функционалност го отличава от предложенията на други играчи в мобилната промишленост като Apple, Qualcomm и Motorola, които са лимитирани до текстови известия, и разрешава на потребителите да поддържат гласова връзка даже в най-отдалечените кътчета на света.

Телекомуникационният пазар се управлява от телеком оператори, работещи най-вече на локално равнище. Те се явяват медиатор сред производителите на устройства и крайните консуматори. С нахлуване на сателитния интернет в смарт телефоните картината се трансформира. Производителите на устройства към този момент могат да предложат директна съгласуваност на потребителите, заобикаляйки обичайните оператори.

Тази иновация разрешава на софтуерните колоси да основат отвесна интеграция, доближавайки ги до крайния консуматор повече от всеки път. А това дава обещание да промени самото естество на мобилните връзки, като ги предефинира като световен феномен.

Езеро от данни на база S3

През 2023 година промишлеността за ръководство на данни претърпява обилни разтърсвания с въвеждане на концепцията Data Lakehouse, основана на предпазване на обекти S3. Технологията разрешава потребление на данни във файлови формати Parquet или Avro и ефикасен достъп до тях с SQL поръчки, с помощта на отворени решения като Apache Trino. Това образува нов архитектурен модел, който бързо набира известност на пазара.

Съвременният стек от данни нормално включва няколко решения за предпазване и обработка на данни, да вземем за пример Hadoop и Spark за работа с огромни размери неструктурирани данни и Greenplum и Clickhouse за разбор на структурирани данни. За разлика от тях, Data Lakehouse е доста по-просто решение и разликата в разноските за владеене на данни може да бъде понижена десетократно.

За тези компании, които занапред стартират да мигрират от корпоративни решения, това съставлява неповторим късмет да създадат софтуерен скок – откакто преодолеят междинните стадии на развиване и неотложно преминат към най-модерните и ефикасни технологии.

Мултимодални генеративни модели

Мултимодалните генеративни модели са интегрирани системи с изкуствен интелект, способни да комбинират няколко разнообразни генеративни модела за основаване на комплицирано наличие. Такива модели могат, да вземем за пример, да генерират изображения или видеоклипове непосредствено от текст, което улеснява взаимоотношението на потребителя с разнообразни модели посредством поръчки (подкани). През 2023 година всички съществени играчи на пазара на AI са минали към този формат на създаване на своите артикули, с цел да основат по-всеобхватно и интерактивно потребителско преживяване.

Въвеждането на мултимодални AI модели революционизира креативните специалности и медиите, като разрешава основаване на богато наличие, като художествени книги или видеоклипове с цифрови артисти и музика, в един интегриран развой. По-нататъшното развиване на мултимодални системи дава обещание да промени коренно процеса на разработка на програмен продукт, където приключен софтуерен артикул ще бъде основан непосредствено от текстово изложение. Или да трансформира разпоредбите на играта в региона на разбора на данни, където AI може да употребява мултимодални системи за по-добро схващане и прогнозиране на трендовете.

AI сътрудници

Едно от най-значимите развития в региона на изкуствения разсъдък през 2023 година беше появяването на по този начин наречените AI сътрудници. Те съставляват самостоятелни системи с изкуствен интелект, които се разграничават от обичайните приложения по това, че не водят пряк разговор с потребителя, а са ориентирани към осъществяване на съответни задания във фонов режим. С памет и дарба да взаимодействат с разнообразни цифрови принадлежности, сътрудниците могат независимо да употребяват тези принадлежности, с цел да реализиран задачите си.

Като образец, представете си сътрудник по маркетинг, който без значение изследва усъвършенствани онлайн маркетингови тактики и поредно ги ползва, с цел да усили аудиторията и харесванията в обществените медийни платформи, до момента в който реализира задачата си.

Ако по-рано акцентът беше върху приложения за консуматори, основани на изкуствен интелект, то AI сътрудниците към този момент фактически заменят избрани специалности. Тази наклонност се ускорява от съществуването на ефикасна технология: основаването на сътрудник благодарение на рамка като LangChain лишава единствено няколко часа. С помощта на инструмента AutoGen на Microsoft можете елементарно да разгърнете мрежа от взаимодействащи сътрудници с разнообразни благоприятни условия за решение на огромни проблеми, с малко или никакво програмиране.

Предполага се, че в бъдеще доста самостоятелни AI сътрудници ще могат да споделят между тях и да образуват групов разсъдък. Въздействието на този развой върху цялостната човешка активност е толкоз огромно, че доста авторитетни политически групи се стремят да забавят развиването на изкуствения разсъдък, предлагайки пауза, с цел да може обществото да се приготви съответно за новия обществен феномен.

Само анализиращ се изкуствен интелект

През 2023 година беше реализиран забележителен прогрес в развиването на рефлексивните качества на изкуствения разсъдък – способността да се проучват личните дейности и прекарвания, което усъвършенства способността на AI да взема решения и да взаимодейства с външния свят. Екип от учени от Станфордския университет организира опит, който съпостави реакциите на жива мишка и изкуствен интелект към нов обект – алена топка. За разлика от мишката, която прояви интерес към топката, AI я пренебрегва.

Този факт подтикна откривателите да основат нова техника за образование на AI, наречена Curious Replay. Методът включва детайли на самоанализ, позволявайки на AI да запомни и премисли своите дейности, с цел да се приспособява по-добре към непознати обекти и обстановки.

Учените и специалистите по изкуствен интелект по целия свят се надпреварват в това, което може би е най-важното откритие в човешката история – създаването на неестествен общ разсъдък (AGI). Способността на AI да се самоанализира се смята за един от основните фактори за основаване на AGI, който ще може да взема решение комплицирани проблеми, да имитира човешкото мислене и даже да го надминава в някои аспекти. Това ще бъде нов стадий в еволюцията на интелигентните системи, евентуално водещ до непредсказуеми и трансформиращи промени във всички сфери на живота.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР