В Административния съд в Шумен започна дело, образувано по жалба

...
В Административния съд в Шумен започна дело, образувано по жалба
Коментари Харесай

Съдът решава ще ходят ли йеховисти по домовете

В Административния съд в Шумен стартира дело, формирано по тъжба на Свидетелите на Йехова против текстове от общинската Наредба 1. Религиозното вероизповедание недоволства от чл.5, който не разрешава религиозни обреди, служби, даване на пространства за това в културни институти, учебни заведения, юношески и детски обекти за нетрадиционните вероизповедания, а също по този начин и религиозна агитация по домовете на жителите. Текстовете бяха признати предходната година след недоволства на шуменци, че са безпокоени.
Според йеховистите обаче, това е непозволена възбрана за мирни религиозни полемики и срещи, и разпространяване на религиозна литература. Според отбраната им член 5 от Наредбата е дискриминационен и нарушава правата на хората и свободното практикуване на религиите. Нарушава се Конституцията, Европейската спогодба по правата на индивида и Закона за вероизповеданията. Дейността ни е мирна, приказваме с хората, които желаят, упорстват от духовната общественост.
Според двамата юристи на общината обаче, жалбата им е неоснователна. Общинският съвет не е забранил свободното беседване, а нападателната процедура на другите вероизповедания, които смущават спокойствието. Съветниците са защитили децата и културните институти. Тази теза бе поддържана и от Окръжната прокуратура в Шумен, която изиска в понеделник съдът да отхвърли жалбата и да остави в действие текстовете от Наредба 1. До месец съдът би трябвало да излезе с решение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР