В. А. Моцарт – Така правят всички жени“. Спектакъл, състоял

...
В. А. Моцарт – Така правят всички жени“. Спектакъл, състоял
Коментари Харесай

Избрано от програмата на Залцбургския фестивал

В. А. Моцарт – „ Така вършат всички дами “. Спектакъл, състоял се в границите на на 2 август 2020 година с присъединяване на солисти, хора на Концертното сдружение при Виенската държавна опера и Виенската филхармония, дирижирани от Йоана Малвиц. В функциите: Елса Драйсиг, Мариан Кребаса, Андре Шуен, Богдан Волков, Леа Десандр, Йоханес-Мартин Кренцле.

В оперната вечер на стратегия „ Христо Ботев “ представяме запис, възложен от EBU от миналогодишното издание на Фестивала в Залцбург – „ Така вършат всички дами “ на Волфганг Амадеус Моцарт. 

Заради рецесията с СOVID-19 през 2020 година фамозният фестивал не съумя да отпразнува уместно стотния си рожден ден. Но въпреки и не в цялостния си мащаб – по този начин, както е прочут още от 1920 година, в изискванията на пандемия бе осъществена стратегия с 90 от плануваните 212 събития. В особено послание президентът на фестивала Хелга Рабл-Щадлер и нейният екип признават: „ Фактът, че успяхме да дадем образец за силата на изкуството 100 години след основаването на фестивала и да съживим основополагащата му концепция по най-впечатляващ метод, беше най-големият подарък за годишнината ни “.

Спектакълът се е състоял на 2 август предходната година на сцената на Голямата фестивална зала в Залцбург, мястото за централните оперни и концертни събития.

По мотив стотното издание уредниците на Залцбургския фестивал признават, че не биха могли да си показват тази значима годишнина без опера на Моцарт. Така през месец юни 2020 година се ражда концепцията за нов, безпланов в предварителната стратегия план. Поради условията за дребен театрален отбор, като част от противоепидемичните ограничения, се взема решението за нечувано къс период да се сложи операта „ Така вършат всички дами “. Артистичният шеф на фестивала Маркус Хинтерхойзер споделя, че „ Това е може би най-бързо осъществената оперна режисура в света “. Създаден в границите на едвам няколко седмици, спектакълът е разгласен от вестник Die Welt за „ най-хубавия Моцарт в Залцбург от десетилетия насам “. Режисьор е реномираният Кристоф Лой, като огромна част от продукцията е отражение на неговата режисура от 2008 година във Франкфурт, с която печели влиятелната премия „ Фауст “ в категорията за постановка в музикалния спектакъл. На диригентския пулт е 34-годишната Йоана Малвиц, която е общоприет музикален шеф на Държавния спектакъл в Нюрнберг. Младата диригентка се радва на непрекъснат триумф в своята динамична кариера, в която постоянно е първа или най-млада, а от време на време и двете. За нея този театър се явява двоен дебют: тя дирижира за първи път Виенската филхармония в Залцбург и е първата жена - диригент на оперна продукция на фестивала.

С цел спазването на противоепидемичните ограничения, изискващи спектакълът да протече без антракт, продължителността на операта е съкратена с към 50 минути. В поредност от дълги телефонни диалози, Кристоф Лой и Йоана Малвиц дружно нанасят съкращения в речитативите и ариите, като се отхвърлят от допустимо минимум цели номера: от първо деяние отпада единствено арията на Деспина, а от второ – ариите на Ферандо и Гулиелмо. „ С всяка нота, която отнемеш от Моцарт, те заболява сърцето “ – споделя Малвиц пред Euronews, „ само че в един миг си казахме – дано не мислим какво би трябвало да изрежем, а по какъв начин да извлечем колкото се може повече от духа на Моцарт “.

В функциите взе участие превъзходен юношески състав: 29-годишната Елса Драйсиг – сопран с датски и френски корени; 34-годишната французойка Мариан Кребаса; 36-годишния баритон Андре Шуен, който е родом от Южен Тирол и приказва три езика като родни: италиански, немски и ладински (Ladin), 31-годишния тенор Богдан Волков от Украйна, 58-годишния немски бас Йоханес Мартин Кренцле и 27-годишната очарователна французойка Леа Дезандре – възпитаничка на Уйлям Кристи, към този момент известна с впечатляващ репертоар от епохата на барока.

Всекидневникът Frankfurter Allgemeine Zeitung написа за спектакъла: „ Мъдра, майсторска, изпълнена с обич: новата режисура на „ Така вършат всички дами “ от Моцарт е същински празник. Йоханес Мартин Кренцле е исторически Дон Алфонсо. Още като Бекмесер в байройтската режисура на „ Нюрнбергските майстори артисти “ на Бари Коски, Кренцле се потвърди като великолепен реализатор, който знае по какъв начин да придаде на певческата драма кинематографична фамилиарност, точност и спестовност “. Изявата на другите артисти критикът разяснява по този начин: „ С лекост, с радостна бляскавост и цялата наслада на младостта Елса Драйсиг пее ролята на Фиордилиджи. Мариан Кребаса, която преди три години изпя впечатляващо Секст в „ Милосърдието на Тит “ на Моцарт, сияе в ролята на Дорабела през цялото време. Във всяка колоратура, във всяко размахване на механически суверенния ѝ глас вибрира жива фигура – жена, изпълнена със пристрастеност, омерзение, екстаз или замечтаност. Андре Шуен в ролята на Гулиелмо и Богдан Волков – Ферандо, са изумително гъвкави. Двамата приключват облога си с Дон Алфонсо като вокални хулигани, с цел да усъвършенстват от ден на ден изкуството си: Шуен – до ласкава мекост с изтънчено вибриращ тембър, Волков – до емоционалност, която може да бъде ориентирана както чувствено във вътрешността, по този начин и кипящо на открито. А Леа Дезандре в ролята на Деспина, камериерката с пиперлив език, е просто висша: сопранът ѝ е бърз като живак, играта ѝ е остроумна и в това време загадъчна “.

За младата диригентка на спектакъла критикът от Frankfurter Allgemeine Zeitung споделя: „ Йоана Малвиц прави по този начин, че звукът на Виенската филхармония да се носи изключително красиво. Оркестровата фамилиарност е нейната мощна страна, както и сензитивното дишане дружно с артистите в каденците “.

След всепризнатия ослепителен триумф на премиерата на спектакъла „ Така вършат всички дами “, съставът е поканен в Залцбург още веднъж и това лято, когато честванията по случай 100 години от първото издание на фестивала не престават. Първият театър на „ Така вършат всички дами “ се състоя на 6 август, има още три – на 9, 15 и 19, само че тази година не е препоръчан запис от представленията за Еврорадио, така че слушателите на стратегия „ Христо Ботев “ имат рядката опция да чуят регистрацията от 2 август 2020.

След спектакъла, в минутите до среднощ, феновете на Волфганг Амадеус Моцарт имат опция да проследят и едно Моцартово матине, състояло се също в границите на миналогодишното издание на Фестивала в Залцбург – на 8 август. Свири Оркестърът на фамозния Моцартеум, на диригентския пулт е Андрю Манзи. Изявеният британски музикант е основен диригент на Оркестъра на Северногерманското радио в Хановер от 2014 година. Той е експерт по така наречената „ исторически осведомена “ изпълнителска процедура, неведнъж награждаван за звукозаписни албуми, в които взе участие както като диригент, по този начин и като солист-цигулар. В програмата са включени Симфония № 35 в Ре мажор „ Хафнер “, Концерт за валдхорна № 2 в ми минор със солист Роб ван де Лаар, популярната серенада „ Малка нощна музика “ в Сол мажор и Концерт за пиано и оркестър № 26 в Ре мажор, прочут като „ Коронационен “. Солист е италианецът Франческо Пиемонтези – един от общопризнатите модерни интерпретатори на Моцарт и ранните романтици.

Съдържание на

 Франческо Пиемонтези (пиано), Оркестърът на Залцбургския Моцартеум с диригент Андрю Манзи
Моцартово матине от 8 август 2020 година с присъединяване на Оркестъра на Залцбургския Моцартеум под палката на Андрю Манзи, солист – Франческо Пиемонтези, пиано. В програмата: произведения на В. А. Моцарт.
Снимки: Marco Borrelli/salzburgerfestspiele.at
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР