В 51 от 56-те анализирани страни по света през второто

...
В 51 от 56-те анализирани страни по света през второто
Коментари Харесай

България изпреварва редица страни по поскъпване на имотите

В 51 от 56-те оценени страни по света през второто тримесечие на 2022 година е регистриран растеж на цените на жилищата, макар всички отрицателни стопански прогнози. Това демонстрира Global House Price Index на консултантската компания Knight Frank, който наблюдава динамичността на междинните цени на жилищните парцели в 56 страни по света. Цените са дадени както в номинално, по този начин и в действително изражение (коригирани по отношение на инфлацията) в локална валута.

В класацията на страните с максимален годишен растеж на цените на жилищата през второто тримесечие на 2022 година Турция води с ритъм от 160,6% без инфлацията. Въпреки това, като се вземе поради инфлацията в страната, в действително изражение цените са се повишили единствено с 45,9%. Въпреки това, даже като се вземе поради инфлацията, Турция държи водачеството в класацията.

Спадът на цените през първото тримесечие (без инфлацията) е регистриран в пет страни - Малайзия (-0,1%), Перу (-0,9%), Китай (11,3%), Хонконг (-2,4%) и Мароко (- 5,8%).

Украйна цените на жилищата са се повишили с 12% на годишна база през второто тримесечие, с изключение на инфлацията, само че са паднали със 7,8%, поправени по отношение на инфлацията. Съставителите на рейтинга не са присъединили Русия в листата.

Колко коства жилище в Истанбул и Анталия

Цените в българската столица София са се повишили с близо 12 на 100 за година, като сходен процент  е регистриран и в украинската столица Киев, само че са паднали със 7,8%, поправени по отношение на инфлацията там.
 Knight Frank Knight Frank
В топ 10 на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света влизат Истанбул, Анкара, Измир, Маями, Халифакс, Далас, Финикс, Талин, Атланта и Аделаида.

София заема 53-о място в общата ранглиста на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света, в която са включени 150 града. В показателя по страни България е на 23-о място измежду 56 страни и територии.

Жилищните цени у нас са нарастнали с 11,5% на годишна база сред април и юни, с 0,1 пр.п. по-малко от Германия, която е директно преди България в класацията. След страната ни са Япония и Люксембург.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР