В 27-годишната си практика на лекар на село д-р Бакърова

...
В 27-годишната си практика на лекар на село д-р Бакърова
Коментари Харесай

Една лекарка се грижи за жителите на 32 села

В 27-годишната си процедура на доктор на село доктор Бакърова се е сблъсквала с всевъзможни случаи. Пред кабинета ѝ в село Смилян постоянно има пациенти, съобщи Българска национална телевизия.

"Около 12 часа трае моят работен ден, по разбираеми аргументи, популацията не е локализирано на едно место, прислугвам доста пациенти, които са в доста обитаеми места ", изяснява лекарката.

В пациентската й листа има над 2500 души, живеещи в 32 селца и махали в региона. За да ги обиколи ѝ се постанова да изминава повече от 30 километра.

"Лошото е, че пътищата са по-трудно проходими, не на всички места има покритие ... и това основава компликации при връзките. Обикновено популацията, което прислугвам е застаряващо, доста болно, околните на тези възрастни хора са в града ", добавя доктор Бакърова.

По думите й, има голяма разлика от практиките в града, където са близо незабавен център, болница, лаборатории. На село изискванията на труд за лекаря са доста по-тежки.

"Имам значително повиквания през нощта, на които няма по какъв начин да откажа, тъй като в доста обстановки пациентът е супер незабавен и до идването на незабавен екип аз би трябвало да направя ред неща, с цел да мога по някакъв метод да бъда потребна на пациента ", изяснява доктор Снежана Бакърова.

Затова и хората в Смилян и близките села признават професионализма ѝ.

"Много добре си прави работата, всички сме доста удовлетворени от нея... постоянно се отзовава при потребност, без значение кога на денонощието сме се обадили, постоянно се отзовава ", споделя смилянчанката Росица Ортакчиева.

Д-р Бакърова не скрива, че има проблеми в работата на общопрактикуващите лекари. Едно от нещата, които отблъскват младите от специалността е доста документи, с която са затрупани.

"Ние по-малко преглеждаме, в сравнение с пишем. Истината е това. И има какво да се направи, в този смисъл даваме ужасно доста оферти, само че системата е доста тромава ", твърди тя.

Лекарката счита, че страната е дебитор и на медиците и на пациентите в отдалечените села.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР