В 2021 г. българският износ за САЩ бележи ръст от

...
В 2021 г. българският износ за САЩ бележи ръст от
Коментари Харесай

Износът на България за САЩ нараснал с 50%, стигна 1 млрд. долара

В 2021 година българският експорт за Съединени американски щати бележи растеж от над 50% и възлиза на близо 1 милиарда щ. д., заяви в четвъртък министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на откриването на Международна конференция “EXPLORE U.S. ”. В събитието присъединяване взеха и министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по въпросите на енергийните запаси Джефри Пайет, президентът на Американската комерсиална камара в България Оливие Маркет, посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа, изпълнителният шеф на Изпълнителна организация за поощряване на дребни и междинни предприятия Бойко Таков и други

" Америка е един от най-конкурентите пазари в света. Фактът, че наши компании бележат сходен впечатляващ растеж в експорта е индикативен за качеството на продукцията ни ", сподели министър Стоянов. По думите му двустранния стокообмен за предходната година възлиза на 1.3 милиарда щ.д. и продължава да пораства през 2022 година

" България и Съединени американски щати са надалеч в географски проект, само че все по-близо в стопански ", сподели още той. Хиляди българи живеят и работят в Америка, а американски компании обезпечават към 30 000 работни места в българската стопанска система, уточни икономическият министър. Според изследване на AmCham, Съединени американски щати са в топ 6 на задграничния бизнес в страната ни, съсредоточени в браншове с висока добавена стойност.

Министър Никола Стоянов се обърна с обръщение към представителите на американския бизнес да потърсят партньорство или инвестиция в България, тъй като геният на българските фрагменти може да им обезпечи утрешния напредък, макар рецесията. Той увери и българските компании, че имат цялостната поддръжка на страната за позициониране и развиване на американския пазар.

Никола Стоянов показа и новата самодейност, която започва от предходната седмица – " закуска за вложители ", като чака сходна среща и с американските компании у нас. Целта е задграничният бизнес в България да има опция в неофициална конюнктура да разяснява проблемите и бъдещите си проекти с отрасловия министър.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР