В 17:57 часа българско време днес настъпва астрономическото лято, а

...
В 17:57 часа българско време днес настъпва астрономическото лято, а
Коментари Харесай

Прекаленият „флирт“ със слънцето: Как да не изгорим на плажа

В 17:57 часа българско време през днешния ден настава астрономическото лято, а с това бляновете ни за море и слънце стават все по-реалистични. Събирайки загар обаче не трябва да забравяме за здравето си.

Прекаленият „ флирт “ със слънцето може да ни изиграе неприятна смешка и да помрачи трайно почивката ни. Взимането на точни и навременни ограничения могат да ни спестят главоболия, разяснява доцент Весел Кантарджиев, шеф на Клиника по дерматология на ВМА.

Изпитан лек, който оказва помощ на кожата да се успокои

Слънчевото изгаряне се получава след прекалено излагане на кожата под мощните лъчи. Върху засегнатите сектори се получава зачервяване, оток, от време на време и мехури, съпроводени със сърбеж, паренe и болежка.

Снимка: iStock

Особен акцент е слънцезащитата , като би трябвало да подчертаем, че в града фактор 30 е допустим, само че на морския бряг не е задоволителен и ни би трябвало най-малко 50+, поучава експертът.

По думите му слънцезащитните артикули би трябвало да се нанасят на всеки два часа, а в случай че плуваме или прекарваме много време във водата – и по-често.

… които ще облекчат и успокоят раздразнената и изгоряла от слънцето кожа и ще заличат неприятните петна

Не бива да ги забравяме и при облачно време и да бъдем изключително деликатни към повърхности като вода, сняг и пясък, които отразяват нездравословните лъчи на слънцето и усилват риска от изгаряне.

Доц. Кантарджиев поучава още да заобикаляме излагане на слънце в диапазона 12-16 часа, а в случай че въпреки всичко ни се постанова, за предпочитане са сенчести места и хидратация с задоволително вода.

Снимка: iStock

Важно е в първите дни от почивката ни да не стоим по през целия ден на плажа, а последователно да се приспособяваме към мощното слънце и морския бриз. Слънчевите очила, светлите и ефирни облекла, както и шапката са наложителни. Плажните чадъри също.

Какви ограничения да предприемем, с цел да облекчим последствията от него...

Морето с дребни деца е същинско предизвикателство за родителите. Правилата и за едните, и за другите обаче са едни и същи – вървене на плаж в утринните или часовете след 16 часа, наложително слънзцезащита, шапки и светли облекла от памучни материи, както и приема на огромни количества вода.

И в случай че макар нарасналото внимание забележите появяването на пигментни петна по кожата – консултацията със специалист-дерматолог е наложителна.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР