В 08.45 часа започва поклонение пред мемориала с имената на

...
В 08.45 часа започва поклонение пред мемориала с имената на
Коментари Харесай

103 години от българското военно чудо - Добричката епопея

В 08.45 часа стартира поклонение пред мемориала с имената на 650 герои от Шеста пехотна Бдинска дивизия, починали за освобождението на Южна Добруджа от румънско господство, оповестява Pro News Dobrich.

Възпоменанието е проведено от община Добричка, честваща 103 години от българското военно знамение, сътворено по време на боевете през септември.

На мемориала, който се издига на пътя сред селата Козлодуйци и Росеново, са изписани имената на 650 бойци и офицери от 36-и пехотен Козлодуйски полк,35-и Врачански полк, Шеста пионерска тайфа и Втори артилерийски полк от състава на дивизията, паднали в боевете за освобождението на Добруджа.

Паметникът, който бе открит на 7 септември 2017 година, е построен с дарения и с финансовата поддръжка на община Добричка.

В 10.00 часа в параклиса " Св. Архангел Михаил " във Военно гробище музей добрички духовници ще отслужат заупокойна света литургия и панихида за починалите бойци.

В 11.00 часа под звуците на Духов оркестър - Добрич с диригент Стоян Монов ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на ген. - лейтенант Иван Колев и починалите за освобождението на Добруджа през 1916 година

На паметните плочи в мемориалния комплекс в Добрич са изписани имената на повече от хиляда бойци и офицери от Трета българска войска, починали в борбата за Добрич.

Фигурата на генерала, минал хиляди километри по бойните пътища на Добруджа със своя кон Пирин, е излята от 3.5 тона гилзи, предоставени от Министерството на защитата. Паметникът бе открит за 100-годишнината от епопеята.

Тържествената стратегия ще продължи с полагане на цветя на Кръст - паметника на починалите в Добричката епопея, Паметен знак на починалите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия през Добричката епопея 1916 година, на паметните плочи на ген. Тодор Кантарджиев и полк. Борис Дрангов.

Регионален исторически музей - Добрич провежда Ден на отворените порти във Военното гробище музей. Там може да бъде прегледана изложбата " Добричката епопея 1916 година ".

За децата от Добрич общината провежда Работилница за хвърчила. Тя ще стартира от 11.00 ч. при започване на Градски парк " Свети Георги ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР