В 00.35 часа депутатите избраха Станимир Михайлов за шеф на

...
В 00.35 часа депутатите избраха Станимир Михайлов за шеф на
Коментари Харесай

В полунощ депутатите избраха Станимир Михайлов за шеф на НЗОК, въпреки атаките на ГЕРБ срещу него

В 00.35 часа депутатите избраха Станимир Михайлов за началник на НЗОК.

В залата гласоподаваха 183 депутати, " за " кандидатурата на Михайлов се оповестиха 137 народни представители, единствено 46 бяха срещу.

 

Въпреки, че в хода на процедурата от ГЕРБ подлагаха на критика гневно Михайлов, вадейки нарушавания, свързани с негови бизнес и имотни каузи, в залата депутатите на Борисов мълчаха и в последна сметка Михайлов получи нужното болшинство.

Дори проф. Костадин Ангелов не отбрани позицията си, изказана денем,  че Станимир Михайлов няма морални качества и е по-добре ПП-ДБ да отдръпват кандидатурата му.

През седмицата Костадин Ангелов разгласи, че Михайлов не е показал 3 документа в ДАНС в законовия период. В тази връзка той съобщи, че въпросната информация буди повече въпроси, в сравнение с да дава отговори и приложи писмо на ДАНС, адресирано до сътрудника от ПП-ДБ Васил Пандов. 

По време на чуването си на изключителното съвещание на здравната комисия номинирания за НЗОК финансист беше запитан дали в действителност не е подал декларация като изпълнителен шеф на “Балкан заем ”. Тогава Михайлов отговори, че ще заплати административните санкции. От ДАНС обаче обявиха, че не е постъпвала декларация за действителния притежател на " Балкан заем " АД. "

 

" В последната една седмица, като претендент за шеф на Национална Здравноосигурителна каса бях подложен на серия от офанзиви, в които в началото бяха включени редица медии със съмнителна известност, а по-късно и посредством спекулации се използваха имената на държавни институции ", заяви по-късно Станимир Михайлов в право на отговор.

Не дава отговор на истината изнесената информация, че съм декларирал погрешна информация в своето чуване в процедурата за избор на нов шеф на Националната Здравноосигурителна каса, сподели той и приложи документи и пояснения.

 

Михайлов бе повдигнат от ПП-ДБ и бе единствен претендент за поста при тази втора процедура за избор на началник на НЗОК.

Избирането на Михайлов бе част от пакетна сделка сред партията на Бойко Борисов и ПП-ДБ за разпределянето на постове в основни държавни институции като НЗОК, Сметната палата и Българска народна банка.

 

По-рано в петък Народното събрание гласоподава по проект претендентът на ГЕРБ за началник на Сметната палата Димитър Главчев.

 

Депутатите започнаха процедурата по желание на шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) половин час преди среднощ и я приключиха половин час след среднощ. Станимир Михайлов бе единственият претендент за поста. Той е препоръчан от парламентарната група на „ Продължаваме промяната - Демократична България “.

 

В хода на полемиката ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов означи, че отчетът на комисията за резултатите от чуването на претендентите за заемане на длъжността шеф на НЗОК се показва на народните представители не по-късно от 72 часа преди началото на съвещанието, на което ще бъдат гласувани кандидатурите. Той изясни, че отчетът е импортиран в деловодството на Народното събрание в сряда в 8:58 ч. и 72 часа изтичат в събота сутринта. Ако този период не е спазен, изборът на шеф може да бъде нападнат пред Конституционния съд и да бъде разгласен за нелегитимен заради неспазена процедура, добави Йорданов. Депутатът се обърна към ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, че има избор - " или вършиме избора и ние го нападаме в Конституционен съд, или чакате да минат 72 часа и спазвате правилника ".

 

Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов изчете отчета на комисията и предлагането за избор на Станимир Михайлов.

След това започнаха дебатите като депутатите показаха подозрения за моралните качества на Станимир Михайлов и визираха медийните изявления за осъществено престъпления на Михайлов.

Кандидатът отнесе рецензии за бизнес и имотните му каузи от “Възраждане “ и Има Такъв Народ, само че от ГЕРБ не взеха отношение по кандидатурата му макар рецензиите към него преди този момент.

 

От ПП-ДБ опазиха Михайлов и разясниха, че всички въпроси към него са ориентирани към личностното му компрометиране, а не са всъщност за управническата му стратегия. Издигналата го коалиция е на мнение, че откакто Михайлов е подложен на такава гневна офанзива, той е вярната кандидатура - теза, изложена от Настимир Ананиев.

 

Поканен да отговори на рецензиите, Станимир Михайлов съобщи, че няма да дава отговор на изявления в " жълти медии " и показа още веднъж целите си за ръководство на НЗОК, измежду които са стягане на контролните механизми и по-справедливо систематизиране на средствата в здравния фонд. 

 

Малко по-късно електронното табло сподели, че Михайлов има зад тила си 137 гласа. С неговия избор приключи парламентарната сесия и депутатите излязоха във почивка.

 

За есента е планувана нова порция ремонти в Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), която планува и подуправителят на НЗОК към този момент да се избира от Народното събрание, а не да се назначава от шефа.

 

Така постът на подуправителя ще е предмет на нова порция пазарлъци сред двете най-големи обединения в Народното събрание. 

 

Кой е Станимир Михайлов

 

Икономист по обучение, Станимир Михайлов има над 15 години стаж в банковата система. До 2010 година е работил в системата на  " Токуда банк ", заемайки в това число управнически позиции в банката и обвързвания с нея здравноосигурителен фонд. През 2011 и 2012 година е в управата на  " Инвестбанк ".

 

Впоследствие развива личен бизнес в областта на търговията и консултантските услуги, а от януари 2022 година е назначен от министър Асена Сербезова в съвета на шефовете на бившата държавна болница " Лозенец "  . 

От 2002 до 2005 година е началник на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия. Съучредител и член на Българо-Португалската комерсиална Камара.

 

" Ако бъда определен за шеф на НЗОК, ще положа оптимални старания, с цел да допринеса във допустимо най-голяма степен за по-справедливото разпределени на средствата от бюджета на Касата за здравна помощ, произведения, лекарствени артикули, помощни средства за хората с увреждания, прехвърляния за лекуване в чужбина посредством използването на регулации и надзор.

Това съобщи преди няколко дни Станимир Михайлов по време на чуване на изключително съвещание на Комисията по опазването на здравето в Народното събрание.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР