Увеличението на средствата за заплати в бюджета за следващата година

...
Увеличението на средствата за заплати в бюджета за следващата година
Коментари Харесай

КНСБ: Увеличението на средствата за заплати в бюджета за 2020 г. ще е повече от 1 милиард лева

Увеличението на средствата за заплати в бюджета за идната година ще е повече от 1 милиард лв. и ще е близо до желаното от синдиката, сподели през днешния ден във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той добави, че синдикатът е имал няколко неофициални срещи с финансовия министър и има уверението, че порядъкът на нарастване на средствата за работни заплати за идната година ще е съизмеримо с желаното от КНСБ.

Димитров напомни, че синдикатът желае в бюджета за идната година 1.270 милиарда лв. повече пари за заплати по отношение на бюджет 2019. Той сподели, че все още предстоящият фонд "Работна заплата " в бюджета за тази година е към 9.450 милиарда лв.. За конкретика по браншове и сектори е още рано да се приказва, разяснява още той. Смятам, че идващите седмица-две ще имаме повече вести, които ще съобщим дружно с финансовия министър, уточни Димитров.

Средното нарастване което желае синдикатът е 12-13 %.

Синдикалистът разяснява още, че капацитет за митинги и напрежение има в най-малко три бранша в страната. По думите му единият е опазването на здравето. Според него за този бранш би трябвало час по скоро да се откри решение.

Димитров сподели, че синдикатът е показал съответните си претенции към здравния министър. КНСБ предлага най-малко три планови решения за законови промени, които да създадат допустимо нарастването на заплатите и достигането им до записаното в КТД. Димитров сподели, че става въпрос и за медицинските експерти, и за лекарите.

Вторият бранш, в който има напрежение, е обществените действия и обществените услуги. Според Димитров там ситуацията е извънредно тежко, както във връзка с работата, по този начин и във връзка с заплащането. Третият бранш, в който считам че има условия за напрежение най-малко в елементи от него, е културата, включително и медиите, съгласно Димитров.
Той добави, че тази есен най-малко за тези три бранша би трябвало да се намерят решения с спомагателни средства от бюджета, като се изчака да се види какво е осъществяването му за деветмесечието. Димитров заяви, че синдикатът към този момент е изискал в допълнение 13 милиона лв. за обществени действия, с които могат да се усилят с 10-12 % заплатите в бранша. При опция средства би трябвало да се додадат където има потребност и в опазването на здравето, и в областта на културата, заключи синдикалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР