Увеличение в пъти на професионалистите от държави извън вропейския съюз,

...
Увеличение в пъти на професионалистите от държави извън вропейския съюз,
Коментари Харесай

Синята карта за професионалисти извън Евросъюза остава слабо търсена

Увеличение в пъти на експертите от страни отвън вропейския съюз, които да работят в България и да способстват за растежа на стопанската система й и редуциране на процедурите за наемането им, които в този момент траят с месеци, се чакат с промени в законодателството, влезнали в действие преди дни. Става дума за документа " синя карта ", издаван на под 1000 души годишно при в пъти по-големи потребности на бизнеса.

Работодателски организации означават, че загубата на време в изчакване институциите да издадат " синята карта " води до действителни загуби за фирмите - на поръчки, на клиенти, на квалифицирани фрагменти, които намират реализация в страни с по-малко администрация. Получаващите синя карта са по-малко от 1000 на година, а потребностите на бизнеса по експертни оценки са за най-малко 10 пъти повече.

На 19 януари Народното събрание гласоподава промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, препоръчани от " Демократична България ", с които бе омекотен режимът за позволение за работа на висококвалифицирани чужденци от страни отвън Европейския съюз в България с т. нар.синя карта. Последно за нея се заприказва след началото на войната в Украйна, когато се очакваше напор от украинци на трудовия пазар в България. Техният статут обаче бе организиран посредством краткотрайна протекция, с която могат да работят в страната без особено позволение за достъп до пазара на труда. Вносителите на законовите промени чакат засилен интерес от страни, прилежащи на военния спор - Молдова, Беларус, както и от провокиралата го Русия.

Важно е да се означи, че " синята карта " е един от разновидностите чужденец от трета страна да стартира работа в България, като другият най-разпространен, само че за хора с по-ниска подготовка, е позволение за сезонен служащ от 90 дни до 9 месеца.

Синята карта на Европейски Съюз е позволение за престояване на квалифицирани задгранични жители отвън Европейски Съюз за работа в страна от съюза, само че единствено в бранша, в който са профилирани. Тя разрешава на притежателя му да влезе и да остане в избрана страна от Европейски Съюз за работа. С нея се цели да бъдат опростени процедурите и да се усъвършенства правният статут на тези, които към този момент са в Европейски Съюз.

Разрешението дава право на притежателя му да влиза, излиза, влиза наново и остава в страната, която го е издала. Членовете на фамилията му могат да го съпроводят. Притежателят на синя карта на Европейски Съюз и членовете на неговото семейство имат право на свободно придвижване в границите на съюза.

Притежателят на синя карта на Европейски Съюз се употребява с равни права с жителите на държавата-членка, в която се е открил.

Дания е единствената страна членка, която се е отказала от директивата на Европейски Съюз и не издава " синя карта ". Други страни, които не издават документа, са държавите-членки на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ): Норвегия, Лихтенщайн, Исландия, Швейцария. Те вземат участие в единния пазар на Европейски Съюз посредством съглашението за Европейското икономическо пространство, до момента в който Швейцария работи посредством обвързващо двустранно съглашение с държавите-членки на Европейски Съюз във връзка с свободния пазар и шерването на услуги. Въпреки че синята карта на Европейски Съюз се признава от 25 държави-членки на Европейски Съюз с едни и същи съществени критерии, използвани за всички, има спомагателни условия, която всяка страна може да сложи.

Kак се получава в България

Разрешението за престояване и работа вид " Синя карта на Европейския съюз " се издава от Министерство на вътрешните работи, според член 33к от Закона за чужденците в Република България.

" Висококвалифицирана претовареност " по смисъла на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност /ЗТМТМ/ е наемане на работа на човек, който има нужната за съответната работа подготвеност, която се потвърждава с документ за висше обучение, получен след най-малко тригодишно образование във висше учебно заведение.

Всяка година министърът на труда и обществената политика издава лист на специалностите, за които има дефицит на висококвалифицирани фрагменти на българския пазар на труда - експерти по осведомителни технологии, инженери, химици и т.н.

Когато наемането става за специалност от този лист, претендентът би трябвало да покаже документ, доказващ познания, умения и професионален опит, сравними с добито висше обучение, а длъжността в трудовия контракт да подхожда на специалността в листата.

Ако става дума за длъжности отвън този лист, претендентът би трябвало да показа документ за най-малко петгодишен опит на пост, съпоставим с добито висше обучение, в бранша, посочен в трудовия контракт.

Не се изисква чужденецът с позволено право на дълготрайно престояване в страната при в началото кандидатстване за " Синя карта " да е отвън територията на България, само че в случай че е в чужбина, не се нуждае от виза.

След последните промени в закона " Синя карта " към този момент се издава за период сред най-малко 24 месеца и 5 години (при 12 месеца - 4 години досега). В случаите, когато срокът на трудовия контракт с българския шеф е по-кратък от 24 месеца, разрешението за работа към този момент ще се издава за периода на контракта, продължен с три месеца, само че за най-много 24 месеца. Минималният период на трудовия контракт към този момент е 6 месеца.

Бе непокътнат текстът, съгласно който брутната работна заплата, посочена в трудовия контракт, би трябвало да бъде минимум 1.5 пъти по-висока от междинната работна заплата в България, която към третото тримесечие на 2022 година по данни на Национален статистически институт е 1787 лв..

През първите 12 месеца на висококвалифицирана претовареност притежателят на " Синя карта на Европейски Съюз " може да упражнява действия, отговарящи на изискванията, при които му е издадена тя, единствено на територията на България. До момента този период беше две години.

Поправките разрешават на хората с интернационална протекция също да аплайват за документа. Те ще се обезпечават в Здравната каса като българските чиновници.

Заявлението с приложените документи за издаването на картата се подават в дирекция " Миграция " или в отдел/сектор/група " Миграция " при регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи от работодателя или акредитиран от него представител, или персонално от чужденеца, когато има позволение за дълготрайно престояване, като заявката се подписва и от работодателя.

Задължителните документи, които би трябвало да се подадат за даване на синя карта, са 12, като част от тях би трябвало да бъдат издадени от работодателя. Между тях с изключение на заявката са срочен трудов контракт, подписан под изискване, че синята карта ще бъде издадена, удостоверение за съдимост, данни за настаняването на чужденеца, здравна застраховка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР