Увеличение на наказанията получиха подсъдимите за убийството по хомофобски подбуди

...
Увеличение на наказанията получиха подсъдимите за убийството по хомофобски подбуди
Коментари Харесай

Втората съдебна инстанция увеличи присъдите за убийство на студент по хомофобски подбуди

Увеличение на наказванията получиха подсъдимите за убийството по хомофобски подбуди на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина. Софийският апелативен съд (САС) призна Александър Георгиев и Радослав Кирчев за отговорни и одобри, че безпричинно двамата са получили занижени санкции от първата инстанция поради младата им възраст и продължителността на делото.

Апелативните магистрати осъдиха Георгиев на 15 години затвор, а Кирчев на 6 години.

Преди две години Софийският градски съд (СГС) постанови 13-годишна ефикасна присъда по отношение на Георгиев и 4 години и 10 месеца затвор за Кирчев, който е бил малолетен все още на осъществяване на убийството.

26-годишният Михаил Стоянов беше пребит до гибел от младежи, които " прочиствали парка от гейове ", през есента на 2008 година, а пет години делото не можеше да стигне до съд поради проточило се следствие. Мотивът на нападателите бил, че Михаил им замязял на гей. Той е бил атакуван в тил с ритници и юмруци. Умира от задушаване, откакто му е била счупена подезичната кост.

По делото по този начин и не се разбра по какъв начин подсъдимите са разбирали кои от жертвите им са хомосексуални.

Както първата инстанция, по този начин и САС приема, че убийството не е осъществено по хулигански, а по хомофобски подбуди.

Според апелативните съдии - Елена Каракашева, Десислав Любомиров и Карамфила Тодорова, безпричинната ненавист на подсъдимите към жертвата е подбудена от " лишената от каквато и да било просветеност и изцяло неверна визия на подсъдимите за личната им значителност и предимство над тези, които считат за разнообразни ", предава " Правен свят ".

След края на делото то би трябвало да се върне в градския съд за ново изговаряне по гражданските искове, защото апелативните магистрати са обезсилили присъдата в тази ѝ част.

Градският съд е присъдил на майката на Стоянов 250 хиляди лева, които подсъдимите да заплатят дружно. САС обаче отбелязва, че по делото са били признати два желае за по 250 хиляди лева против всеки от подсъдимите. Според САС по този метод градският съд се е произнесъл по непредявен иск, което прави присъдата в тази ѝ част неприемлива.

Повече за статистиката на осъществените закононарушения в столичния парк четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР