Увеличение на лихвите по ипотечните кредите у нас, прогнозира пред

...
Увеличение на лихвите по ипотечните кредите у нас, прогнозира пред
Коментари Харесай

Финансов анализатор: Очаква се ръст на лихвите по ипотечните кредити

Увеличение на лихвите по ипотечните кредите у нас, предвижда пред Българска телеграфна агенция старши финансовият анализатор от уеб страницата " Моите пари " Десислава Николова. Тя разяснява решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за следващо увеличение на водещите си лихви, банковите разтърсвания в Съединени американски щати и вероятно отражение на тези процеси в България.

Вчера следобяд ЕЦБ разгласи, че ще увеличи още веднъж водещите си лихви с 0,5 процентни пункта, считано от 22 март. Банката планува инфлацията да остане прекомерно висока за дълъг интервал от време и заради това Управителният съвет реши да увеличи трите съществени лихвени проценти на ЕЦБ с 50 базисни пункта, в сходство с решимостта си да обезпечи навреме връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2 на 100.

В края на предходната седмица беше разгласен банкрут на американската " Силикон вели банк " - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank, SVB).

Сътресения в банковия бранш се усетиха и в Европа, където през вчерашния ден бе оповестено, че банката " Креди сюис " (Credit Suisse) ще вземе кратковременен заем в размер на до 50 милиарда швейцарски франка (50,7 милиарда евро) от Швейцарската национална банка.

Николова означи, че ЕЦБ стартира през предходната година интервенции, свързани с покачване на лихвите, и добави, че това до момента не се е отразило на банковия пазар у нас, защото той е доста ликвиден и има задоволително запас, с цел да забави всичките тези процеси, свързани с повишение на лихвените равнища, които със забавяне идват у нас.

Ако погледнем статистиката на Българска народна банка, междинната рента по ипотечен заем е 2,6 %. Смея да настоявам, че % - % и половина от горната страна над тази рента е в границите на едни оптимистични и умерени упования за това каква може да бъде лихвата по един ипотечен заем в края на 2023 година, сподели Десислава Николова.

Експертът посочи, че това не включва нарастване на лихвата по потребителските заеми. Банките не подхващат корекции в лихвата за съществуващи контракти по потребителски заем, защото те са необезпечени. По-голямата част от тях са отпуснати на една относително висока рента, с цел да подхваща банката по тях корекции и те са за относително къс период, в който би трябвало да се върнат, изясни Николова. 

Има логичност разтърсванията, които виждаме в американската стопанска система и в банковата система, да катализират процеси, които имат занимателен темперамент в България във връзка с лихви, лихви по заеми и по депозити, сподели още Десислава Николова. Всички знаем, че към сегашния миг България беше, може би тъкмо тъй като към момента не е част от еврозоната, страната, която е с най-ниски лихви и съумява да резервира най-ниски лихвите по заеми и депозити, означи Николова. Като наблюдаващ на това, което се случва, чакам тези процеси да се катализират, добави тя. Според анализатора, в случай че досега сме очаквали по-плавно покачване на лихвите, то сигурно ще бъде забързано, тъй като протичащото е предизвикателство в чисто макроикономически аспект във връзка с неустановеност.

Хубавото в България е, че ние виждаме процесите с няколко месеца забавяне, регистрира Николова. Банките в еврозоната, по-голямата част от тях са обвързали лихвите по кредите със цената на показателя Юрибор (Euribor) - показател, по който лондонските банки отпускат необезпечени овърнайт депозити една на друга, той взе участие при образуване на лихвите на всички банки в Европейски Съюз. В България върху Юрибор се образуват лихвите по заемите единствено за юридически лица и точно в този сегмент видяхме, че банките усилиха лихвите. Докато тези, които са за физически лица, без присъединяване на Юрибор, останаха ниски, защото сега комерсиалните банки образуват цената на лихвите по заеми въз основа на цената, която е по междинната рента на Българска народна банка, уточни специалистът. Там нямаме индикации, че досега има растеж. Това беше повода банките да не подхващат корекции в лихвените нива, само че несъмнено обстановката е малко по-различна и можем да чакаме, не приказвам за някакви доста високи покачвания, по-скоро всички чакаме тези покачвания да се случат в по-кратък интервал от време, паралелно с това, че ЕЦБ за следващ път взема решение да усили своята съществена рента, разяснява Десислава Николова.

Анализаторът разяснява още, че банковите разтърсвания в Съединени американски щати към този момент дават отражение върху европейските пазари и даде образец със протичащото се с швейцарската " Креди сюис ". Според Николова ще има отражение и върху други по-малки банки. Очаквам да има и други такива банки, сподели анализаторът. Причината съгласно мен и съгласно моите сътрудници икономисти се​ дължи на това, че банките в Америка и в Европа, макар че европейският пазар не може да се мери с щатския като размер, имат сходни характерности и действаха както на европейските, по този начин и на американските пазари прекомерно дълго време на негативни лихвени проценти, уточни Николова.

В момента, в който Фед (Управлението за федерален запас - УФР или Фед) и след това ЕЦБ със забавяне реши да увеличи главната рента, с цел да се бори с инфлацията и да обезврежда отрицателните нейни проявления, на процедура комерсиалните банки трябваше да преминат към предизвикването от това прекомерно дълго да са функционирали на негативни лихви, тъй като те бяха привикнали да раздават запас, който е с негативна рента, който се насочва главно към бранша недвижими парцели, към фондовите пазари и към софтуерните компании, които допреди две години отчитаха много съществени облаги, уточни Николова.

От две години обаче виждаме, че софтуерни компании и стартъпи изпитват известни усложнения и закъснение в растежа на облагите в този бранш. Така че, това повишение на лихвите несъмнено е съществено предизвикателство, сподели тя. Мисля, че ще има и други банки, които ще бъдат изправени пред него, без да звучи под паника. По-скоро аз и моите сътрудници считаме, че това е един нужен възстановителен развой, който следим сега, сподели още Николова. Според нея другото, което е добре да бъде наранено, е за така наречен честен хазарт във финансите.

Това, което видяхме, че се случи 2008-2009 година (фалита на капиталовата банка " Леман Брадърс " - Lehman Brothers), се споделя " прекомерно огромен, с цел да бъде оставен да банкрутира ", т.е. огромните банкови играчи освен в банковия, и в застрахователния бранш, считат, че в случай че оперират малко по-рисково, в сравнение с биха могли да си разрешат и нещо стане, те могат да разчитат на страната, че ще ги избави. А страната - това сме ние и отсам поражда въпросът редно ли е огромните корпоративни водачи да прибират частната облага, а пък ние данъкоплатците да поемаме загубата, в случай че нещо се случи, уточни Николова. Според нея това е по-големият въпрос, до който се стига, и добави, че през 2008-2009 година с " Леман Брадърс " обстановката е била аналогична, само че този път проблемите не произтичат от бранша с недвижими парцели. Така че, не чакам нещо друго да се развие в тази посока – " Креди сюис " ще получи нужното финансиране и ще бъде избавена, с цел да не провокира по-сериозни последствия в швейцарския банков бранш, означи финансовият анализатор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР