Увеличение на броя започнали работа през март отчитат в Монтана.

...
Увеличение на броя започнали работа през март отчитат в Монтана.
Коментари Харесай

Шивачи, монтажници и здравни работници - сред най-търсените кадри в Монтанско

Увеличение на броя почнали работа през март регистрират в Монтана. През третия месец на годината техният брой е 1404 – с 229 повече от февруари 2023 година Работа посредством бюрата по труда откриха и 34 лица пенсионери, учащи и заети.
Най-голям е делът на почналите работа в бранша на държавното ръководство – 32.8%, следват тези в преработващата индустрия – 10.5%, търговията – 9.3%, хуманното опазване на здравето – 9.0%, селското, горско и рибно стопанство - 7.6%, строителството - 5.8%, хотелиерството и ресторантьорството – 4.1% и други.
През март 347 безработни от рисковите групи са назначени на субсидирани работни места – 4 по стратегии и ограничения за претовареност и 343 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”. 61 безработни лица са включени в разнообразни образования, а 2 лица са приключили започнатото през предишни месеци образование, като са придобили нова специалност или основна подготвеност.
През месец март ДРСЗ Монтана регистрира 15 889 регистрирани безработни, които са с 412 лица или с 2.5% по-малко от месец февруари. При тази бройка нивото на записана безработица през март е 11.7%, което е с 1.0 пункта по-ниско по отношение на март 2022 година
Броят на новорегистрираните безработни през март се усилва със 151 по отношение на февруари 2023 година Според регистрираните данни те са 1628 лица, като се следи понижение със 137 лица на годишна база. Други 43 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца. През март трудовите медиатори – ромски и юношески посредници са съумели да задействат 148 неактивни лица за регистрация в бюрата по труда.
През месеца в бюрата по труда са декларирани 870 свободни работни места на първичния пазар, което е нарастване с 6.7 на 100 по отношение на март 2022 година Най-много свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в държавното ръководство (33.6%), следват селско и горско стопанство (17.2%), преработваща индустрия (12.0%), търговия (9.4%), хотелиерство и ресторантьорство (6.0.%), обучение (4.5%), строителство (4.3%).
Най-търсените специалности за месеца са: шивачи и гладачи; монтажници; машинни оператори; лекари и медицински сестри; домашни помощници; продавач-консултанти; общи работници; шофьори; персонални асистенти; опаковчици, полевъди и други.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР