Увеличават се измамите на тема коронавирус, предупреждават от полицията в

...
Увеличават се измамите на тема коронавирус, предупреждават от полицията в
Коментари Харесай

МВР: Интерпол предупреждава за много измами заради коронавируса

Увеличават се измамите на тематика " ковид ", предизвестяват от полицията в Разград, като дават информация и за данни на Интерпол.
Засечени са подправени уеб сайтове магазини и сметки в обществените мрежи. Част от измамите вървят поради бързото понижаване на количеството медицински защитни средства, маски и медикаменти.
Други типове измами, свързани с разпространяването на вируса, са телефонни измами и " фишинг ". При телефонните измами причинителите се свързват с жертвите, като декларират, че са представители на клиники и/или медицински чиновници и споделят, че техни близки са инфектирани с вируса и би трябвало да се преведат неотложно пари за тяхното лекуване. При " фишинга " причинителите употребяват електронната поща, изпращайки писма от името на национални или интернационалните здравни организации. Целта им е да набират спомагателна информация от жертвите по отношение на техните разплащателни средства или ги подлъгват да отворят избрани файлове, съдържащи злотворен програмен продукт.
В множеството случай причинителите се показват с имена, които са близки до настоящи компании и интернет уеб сайтове.
Загубите на пострадалите доближават доста високи суми. Към сегашния миг Интерпол е взела присъединяване в към 30 случая на измами, свързани с COVID-19, осъществени на територията на Азия и Европа. Предприети са ограничения за блокиране на 18 банкови сметки и заледяване на повече от 730 000 $.
Съветите на експертите са:
- Да не се отварят линкове или приложения, изпратени от незнайни потребители;
- Да се внимава при приемането на e-mail от непознати лица, предлагащи здравно защитно съоръжение
- Да се внимава за лъжливи/мними интернет уеб сайтове, защото нарушителите доста постоянно употребяват интернет уеб сайтове, които наподобяват като истинските
- Да се ревизират отзивите на предходни клиенти за това дали са получили стоката, какво е нейното качество и така нататък
- При опция да се прави инспекция на физическото/юридическото лице - търговец, което предлага въпросните артикули, преди закупуването им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР