Увеличаване на заплащането за час нощен и извънреден труд, както

...
Увеличаване на заплащането за час нощен и извънреден труд, както
Коментари Харесай

Вдигат извънредния труд и клас прослужено време в градския транспорт

Увеличаване на заплащането за час нощен и ексклузивен труд, както и на годишния отпуск - това планува новият групов трудов контракт в столичния автотранспорт. Той ще бъде подписан през днешния ден, сподели за БНР ръководителят на синдикалната секция на Федерацията на транспортните служащи в сдружението към КТ „ Подкрепа “ Георги Желев. Преговорите по контракта продължиха до късно през вчерашния ден, като синдикалистите оповестиха подготвеност за стачка, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени.

Председателят на синдикалната секция на Федерацията на транспортните служащи „ Подкрепа “ към столичния автотранспорт Георги Желев разгласи, че новият групов трудов контракт в сдружението планува за нощен труд да се заплащат по 60 вместо досегашните 40 % от минималната часова ставка:
 
" Извънредният труд – от 65% на 70, клас " прослужено време " – от 1% на 1,1%. За водачи, служащи и чиновниците минималният отпуск ще стане от 21 на 22 дни. За механици – 4 дни повече – от 21 на 25 дни. За 30 година трудов стаж при непрекъсване при работодателя ще се взимат 10 работни заплати вместо досегашните 8. При гибел – 2 минимални работни заплати от работодателя ".

Ще има ли стачка на градския превоз

Старият групов трудов контракт в сдружението " Столичен автотранспорт " изтича на 16 декември. От федерацията на транспортните служащи " Подкрепа " бяха безапелационни, че поради нелеките условия на труд и незадоволителния размер на трудовите хонорари водачите не престават да напущат и понастоящем сдружението работи с 250 водачи по-малко.
 
 istock istock
Средната заплата на водачите в този момент е 1830 лв., те са близо 900 души. Федерацията упорства и за 30 % растеж на заплатите за 2024-а година. След приемането на държавния бюджет и бюджета на Столична община предстоят договаряния за други заплащания като възнаграждение на километър пробег и средства за храна.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР