Увеличава се броят на липсващите лекарства у нас. За това

...
Увеличава се броят на липсващите лекарства у нас. За това
Коментари Харесай

Масово изчезват лекарства от аптечната мрежа

Увеличава се броят на изчезналите медикаменти у нас. За това сигнализира ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов, написа „ Телеграф “.

По думите му броят на медикаментите, които е съвсем невероятно да открием у нас, към този момент са 392. Те са по лекарско наставление. От тях 166 се изнасят зад граница.

„ За останалите, които липсват, аргументите са разнообразни - най-често индустриални проблеми.  Има и други лекарства, които пък са дефицитни и се намират мъчно “, разяснява Костов. Той посочи, че някои медикаменти се изнасят на открито поради по-високата цена, на която се търгуват зад граница.

Сред тях са и съвсем всички типове инсулин. При 7 от тях у нас продължава да има проблем, съобщи Костов.

„ За част от спрените доставки на инсулин у нас има съобщение от  производителите. Така една от компаниите бе уведомила, че за избран интервал ще има неналичия.

Някои бяха до юли, а други са до ноември. Странното е, че излезе информация, че макар известието навръх тази компания, че няма доставки, е имало наличия и са изнесени 22 800 опаковки инсулин “, сподели Николай Костов.

Според него това количество е задоволително за потребностите на над 5000 души на месец, а потребяващите тези инсулини са 4000.

Проблем продължава да има при хумалог и оземпик. Оказа се, че вторият тип се употребява от някои за намаляване и по тази причина се предлага от фитнес инструктори на черно, и то на по-висока цена.

„ Системата, която би трябвало да предотврати износа, не работи както би трябвало. Има потребност от съществена смяна, би трябвало да се трансформират формулите, по които се пресмята.

В момента вкарва лекарството в забранителния лист, когато неговата наличност е по-малко от 65% от приблизително месечното ползване. Това е прекомерно малко, тъй като действително е ресурс за 20 дни. Този ресурс би трябвало да бъде вдигнат “, изясни още Костов.

Междувременно инспекция на „ Телеграф “ в уеб страницата на столичната РЗИ сподели, че към момента липсват ваксини против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус, инфлуенца вид Б и вирусен хепатит вид Б. Няма и ваксина срещу бяс.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР