Установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси за Росина Станиславова, кмет

...
Установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси за Росина Станиславова, кмет
Коментари Харесай

КПКОНПИ: Конфликтът на интереси за кметицата на столичния район Красно село е потвърден със съдебен акт

Установеният от КПКОНПИ спор на ползи за Росина Станиславова, кмет на столичния регион " Красно село “ (мандат 2019-2023 г.), е доказан с решение на Върховния административен съд (ВАС). Установено е, че тя, че като началник на план, финансиран с европейски средства, е сключила трудов контракт с щерка си. Наложена й е санкция в размер на 5 000 лева, което е минималният размер от плануваните в закона наказания. За това оповестяват от Комисията.

Върховните съдии удостоверяват решението на Административен съд – София град и отхвърлят жалбите на Станиславова като неоснователни. Посочват, че в хода на делото тя се е възползвала от правото си на отбрана посредством " многочислени молби с повтарящи се претенции (18 бр. молби, импортирани до последното по делото съвещание и 7 бр. след оповестяване на делото за решаване) – за назначение на правна помощ, за отсрочване на делото, за корекция и допълнение на протоколи, за прекъсване на правосъдното произвеждане и за отказ “.

Изцяло са доказани констатациите на КПКОНПИ, чието произвеждане по определяне на спора на ползи е почнало по сигнал. Събрани са доказателства, че на 15.05.2020 година на електронната страница на регион " Красно село “ е оповестено известие за пускане на акция за набиране на сътрудници по план " Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3 “ по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година Столичният регион е бенефициент по програмата и като подобен следва да получи безплатна помощ в оптимален размер до 365 700 лева

На 18.05.2020 година е постъпило заявление от дъщерята на кмета на столичния регион " Красно село “, с което тя моли да бъде назначена на оповестената служба. Още същия ден майка й резюлира заявката " за назначение на 8-часов работен ден “. Дъщерята на Росина Станиславова е утвърдена от Комисия по плана в състав, избран от самата Станиславова, в качеството й на кмет.

На 8.06.2020 година е подписано в допълнение съглашение, с което работният ден и възнаграждението се понижават на половина, а на 10.06.2020 година трудовият контракт е преустановен.

КПКОНПИ приема, че кметът на столичния регион " Красно село “ е осъществила спор на ползи в частен интерес на обвързвано с нея лице – нейната щерка. Според законодателството и правосъдната процедура, като лице, заемащо висша обществена служба, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод.

Срещу Росина Станиславова се водят още две правосъдни каузи за спор на ползи, открити от КПКОНПИ. Едното е за това, че тя е определила сама себе си като началник на план " Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3 “ по Оперативна стратегия “Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година, сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по плана. Наложена й е и санкция в размер на 15 000 лева и лишаване в интерес на страната на получената материална полза в размер на 9 981, 46 лева Второто е за това, че в качеството си на кмет тя е сключила цивилен контракти с двама юристи, в това число и за присъединяване им в непрекъснати комисии в Общината, за което им е било изплащано заплащане от общинския бюджет. В същото време тя ги е заела да я съветват и съставляват пред административни органи и съдилища и в персонално качество.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР