Установеният брой на децата, убити при нападения в Украйна, се

...
Установеният брой на децата, убити при нападения в Украйна, се
Коментари Харесай

Руските ракети в Украйна сеят смърт и страдание – 40% ръст на убитите деца за година, отчита УНИЦЕФ

Установеният брой на децата, убити при набези в Украйна, се е нараснал с близо 40% тази година спрямо предходната. За това предизвести УНИЦЕФ. Според тестваните от Организация на обединените нации данни вследствие на нападенията сред 1 януари и 31 март 2024 година са починали 25 деца, като най-малкото е било единствено на два месеца . Съобщава се, че други девет са били убити при набези през първите три седмици на април. От началото на войната повече от 1350 са били ранени. Експерти считат, че същинският брой обаче е доста по-голям. Инфраструктурата, на която разчитат децата, също продължава да бъде обект на набези.

Хиляди домове, 36 здравни заведения и 140 образователни заведения са развалени или унищожени през първите три месеца на годината. Нападенията, засягащи електроснабдяването и водоизточниците, в допълнение са нарушили сериозните услуги, излагайки живота и благосъстоянието на децата на спомагателен риск.
Ситуациите в Газа, Судан, Хаити, Украйна, Афганистан и Йемен провокират незабавна угриженост. Липсата на достъп на децата до храна, медикаменти и вода води до тежко недохранване и разпространяване на предотвратими заболявания. В дълготраен проект това ще има и съществени последствия за тяхното развиване и богатство.
Ванеса Фрейзър, непрекъснат представител към Организация на обединените нации

Две години война, предшествани от две години COVID-19, значат, че достъпът на децата до учебно обучение е бил пресечен за повече от четири години - години, равняващи се на начално обучение. Близо половината от децата, записани в учебно заведение в Украйна, пропущат да се образоват персонално, а съвсем един милион деца в цялата страна въобще нямат достъп до обучение заради липса на сигурност.

На фона на продължаващите набези УНИЦЕФ работи в цялата страна за опазване на опциите за образование на децата посредством възобновяване на учебни заведения и убежища, даване на комплекти за домашно образование и онлайн поддръжка за образование. През 2023 година УНИЦЕФ е обхванал 1,3 милиона деца с официално и неофициално образование. Организацията също по този начин дава поддръжка за психологичното положение, в това число посредством безвредни пространства, центрове за протекция и поддръжка, като единствено през предходната година са достигнали до над 2 милиона деца.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР