Успеваемостта в лечението на острата лимфобластна левкемия сред деца достига

...
Успеваемостта в лечението на острата лимфобластна левкемия сред деца достига
Коментари Харесай

Проф. Добрин Константинов: Успеваемостта в лечението на острата лимфобластна левкемия сред деца достига до 90 %

Успеваемостта в лекуването на острата лимфобластна левкемия измежду деца доближава до 90 %, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. Добрин Константинов, шеф на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към болница „ Царица Йоанна- ИСУЛ ".

Днес се отбелязва Международният ден за битка с детските злокачествени болести.

Не се регистрира растеж в честотата на детските злокачествени болести в България, увери проф. Константинов и уточни, че честотата им е 16 на 100 хиляди детско население. По думите му индикаторите за България са сходни на индикаторите в останалите европейски страни. Децата със злокачествено заболяване минават по-леко през лекуването на заболяването спрямо възрастните поради неналичието на други обременености в детския организъм, сподели още лекарят.

Проф. Константинов изрази паниката си и уточни като предизвикателство неналичието на фрагменти, изключително на медицински сестри, работещи в региона на лекуването на детските онкохематологични болести. Обучението ни е на високо равнище, само че липсват искащи да работят тази мощно прочувствена и тежка работа, добави той.

Честота на детските злокачествени болести

Няма доста повишаване на броя на децата, наранени от злокачествени болести, има статистически съмнения, които ги одобряваме за естествени и те не демонстрират повишаваща се наклонност. Показателите в България не се разграничават от тези в останалите европейски страни, като честотата приблизително е 16 на 100 хиляди детско население. Най-често измежду децата се срещат острите левкемии и лимфоми, които са към половината от злокачествените болести, засягащи деца. Останалите са така наречен солидни тумори. Имаме обособена компетентност „ Детска клинична хематология и онкология ", тъй като структурата и самите болести са присъщи за детска възраст и даже някои от болесттите, които имат идентични имена с тези при възрастните, в действителност имат различен биологичен ход, а пък има и някои болести, които изобщо не се срещат измежду възрастните, изясни проф. Константинов.

Терапиите в България са съобразени с интернационалните стандарти

Прилаганите в България лечения са изцяло съобразени с интернационалните стандарти за лекуване на тези болести, като ние сме част от една мрежа. Професионално сме задоволени от това, че от много време, като част от мрежата на европейските детски онкохематологични центрове, употребяваме изцяло европейските стандарти, сподели лекарят. С сътрудниците от тези центрове обменяме информация, даже сме директни участници в някои от изследванията за нови протоколи за лекуване на някои от злокачествените болести. За общоприетата терапия имаме цялостна опция за провеждането ѝ в България, уточни той.

Известен % от пациентите демонстрират устойчивост към лекуването, като това се основава на генетични и биологични фактори. В тези случаи нормално се ползва различно лекуване, което е новаторско, а даже и в някои случаи е пробно. Това към момента е труднодостъпно в страната ни, само че и в света единствено в най-специализираните центрове се организира сходна високотехнологична терапия. Това е нещото, което от време на време ни кара, по медицински показания, да насочваме наши пациенти към тези центрове, разяснява проф. Константинов.

Много е мъчно да се каже еднопосочно и тъкмо какъв брой са резистентните към лечението деца, тъй като има огромна гама онкологични болести, като всяко от тях има лично биологично развиване.

Лечението на деца в чужбина и успеваемост на терапиите в България

Има група пациенти, които се правят оценка от медицински експерти и по строго избрани критерии се преценя какви са опциите ние да осъществим диагностичните и лечебните режими, сподели проф. Константинов в отговор на въпрос за какво някои родители търсят лекуване в чужбина. Ако преценим, че това не е допустимо и има някакви спънки за лекуването тук, насочваме пациента за чужбина, добави той. Благодарение на сносно одобрен механизъм, страната заплаща за лекуването на тези деца. Другата категория са фамилиите, които сами преценят и вземат решение къде да се извърши лекуването, като нормално рядко основата на това решение е здравно, а по-скоро е субективно, добави той. По думите му това е персонален избор, само че защото липсва експертиза, несъмнено не може да бъде пояснен с медицински понятия или познания, а прочувствено се взема решение, че в чужбина е по-добре.

В отговор на въпрос дали родителите имат вяра на лекарите проф. Константинов сподели, че не може да отговори дали всички им имат вяра, само че лекарите и медицинските сестри в клиниката работят, с цел да завоюват доверието им. Цялостният лековит развой не се състои в това ние да даваме медикаменти и да отчитаме резултат, той е двустранен - и детето като пациент и ние като лекуващи, само че и всички членове на фамилията на детето, като съдействащи. Доверието сред нас е извънредно значим фактор, сподели още той.

Утвърдените у нас лечения на онкологичните болести са безвъзмездни. Има самостоятелни случаи, за които се счита, че е нужна пробна терапия, за която даже няма доказателства, само че се постанова по една или друга причина. Такава терапия може да остане незаплатена от страната, уточни проф. Константинов.

Успеваемостта в лекуването на острата лимфобластна левкемия, която е най-често срещаното онкологично заболяване измежду децата, за последните 30 години от близо 50 % доближи съвсем 90 %, сподели той.

Причини за появяването на злокачествено заболяване

Има генетична предиспозиция, т.е. подготовка в генетичния материал, в генетичната информация на всеки човек, която по някаква, не всеки път ясна причина, се отключва и се основават условия за развиване на злокачествено заболяване, тъй че всяко злокачествено заболяване е самостоятелно. В този смисъл не можем нито да предричаме, нито да сме безусловно точни в прогноза или в съпоставяне на обособените случаи. Има и деца, които се раждат с някакъв израстък, изясни лекарят.

Наследствеността не е в посока съдба. Наследствеността, при всички случаи, има своето въздействие, само че защото механизмите на надзор на наследствените фактори са доста по-сложни, в сравнение с обикновеното прекачване на един фактор от родител на дете, по тази причина не е по този начин непосредствено унаследяването. Много по-сложен е механизмът, който би трябвало да бъде включен, с цел да се получи злокачествено заболяване. Не може да се каже, че е наследствено предопределено, само че се знае, че има цели семейства, в които има прекачване на дадени белези, обаче тази съдба се демонстрира измежду членовете на семейството в друга степен - има по-висока периодичност на сходни болести, не безусловно на едно и също заболяване. Това още един път демонстрира, че не става въпрос за обикновено прекачване на белези, а известни комбинации, в които при избран миг се реализира механизъм на развиване, могат да покажат по-висок % на злокачествени болести. Не е безусловно едно и също болестта, с цел да се твърди, че се наследява от един на различен.

В отговор на въпрос дали е правилно, че децата съумяват доста по-успешно да се преборят с онкологично заболяване спрямо възрастните, проф. Константинов сподели, че има известни преимущества в биологията на децата - бързо разрастващ се организъм, който не е съкрушен от спомагателни болести или повреди. Смята се, че това е преимущество за децата. Те минават през интервала на боледуване и на лекуване доста по-леко спрямо възрастните пациенти.

Замразяване на стволови кафези

В региона на детските онкохематологични болести се правят трансплантации единствено на хемопоетични (кръвотворни) стволови кафези, които в нашата клиника правим повече от 25 години. Много е комплициран отговорът на въпроса дали замразени стволови кафези на децата биха повлияли лекуване на онкологично заболяване, в случай че се наложи, само че вероятността да му оказват помощ е извънредно ниска, сподели още лекарят. Няма универсални кафези за всевъзможни обстановки, които да могат да бъдат употребени. Има показания за метода към трансплантация по строго медицински критерии и не всеки път личните замразени кафези могат да оказват помощ. На доктрина замразени стволови кафези от пъпна шнур, изключително съхранявани в публични банки за стволови кафези, могат да бъдат употребени от нуждаещи се, само че доста по-рядко от хората, чиито са клетките, добави той. Клетъчният материал, в случай че е съхранен добре, може да бъде употребен за други членове на фамилията или за други хора, добави проф. Константинов.

Дефинитивно изцеление

Дълготрайните наблюдения демонстрират, че има окончателно изцеление, сподели още лекарят. Имаме пациенти, които от дълго време са възрастни и имат фамилии и деца. Има риск от рецидив на болестта, това е коварността му, само че той понижава с годините, добави проф. Константинов.

Бъдещата детска болница

От 1990 година ние сме „ краткотрайно " в ИСУЛ, тъй като чакаме да влезем в новата детска болница, а аз към този момент съм съвсем в пенсионна възраст и очаквам краткотрайното да мине. Структурата, която беше Специализирана болница за лекуване на деца с онкохематологични болести, към този момент не съществува, а ние се вляхме в ИСУЛ. За да бъде оптимално ефикасна конструкция като нашата, би трябвало да е част от обща педиатрична система, тъй като имаме извънредно необятни потребности. Както ние, по този начин и другите, ние взаимно си трябваме, тъй като си оказваме помощ. Когато сме в една конструкция, доста по-ефективно бихме работили. Този мираж - за детската болница, продължава да е най-важното нещо, разяснява проф. Константинов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР