Успехът, който децата демонстрират на изпитите, всъщност е резултат не

...
Успехът, който децата демонстрират на изпитите, всъщност е резултат не
Коментари Харесай

Мариана Банчева: Прекалено много наказваме децата в училище, а не ги подкрепяме в усилията

Успехът, който децата показват на изпитите, в действителност е резултат не от това, което са научили в учебно заведение, даже не и от техните старания, а от това, което някой различен им е оказал помощ да научат. Това сподели Мариана Банчева – учебен специалист и някогашен заместник-министър на образованието, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.  

По думите й огромният залог, в който се трансформират изпитите след седми клас, е обвързван само и единствено с инспекцията на това какъв брой са научили децата. " До този миг не са основани стандартизирани принадлежности, с които да се мери качеството на обучението всяка година. Не могат да се сравнят резултатите на децата, които в този момент ще положат изпитите, с тези, които са ги положили преди една или две години. Самият оценъчен инструментариум не разрешава да се направи това съпоставяне “, уточни Мариана Банчева.  

Това значи, че има проблем с меренето даже в границите на първия модул, изясни специалистът. А способността на детето да се концентрира и да извърши качествено дилемите за тъкмо несъмнено време по време на втория модул е голяма преса и е обвързвано на първо място с психологичната резистентност на децата, а освен с количеството познания. Имаме един изпит, който мери познания, имаме една година, в която има извънредно доста нерви, претоварване и в това време желаеме да има психическа резистентност, която съвсем в никакъв случай не е обект на целеустремено насърчаване на децата “, разяснява Банчева. 

Вторият основен миг съгласно нея е, че прекомерно малко са родителите, които имат доверие в своето дете и могат да му делегират правото то да избере учебното заведение, в което желае да учи. " Може би в случай че малко повече свалим натиска на родителите и децата ще бъдат малко по-спокойни за това по какъв начин ще се показват. Този напън стартира още от четвърти клас, учебните заведения манипулират родителите още оттогава “, уточни Мариана Банчева. 

По думите й постигането на самостоятелност и саморегулация са основни задания в психологичното развиване на всяко едно дете. Колкото по-дълго време родителите носят цялата отговорност за изборите, които прави детето, и за дисциплината, която то би трябвало да следва в процеса на учене, толкоз по-късно то единствено ще стартира да носи тази отговорност, акцентира тя. " Караме децата да следват едни процедури, едни правила, да се явяват и да се вписват в едни схеми съвсем през целия интервал на образованието им, а по-късно желаеме да станат независими и изобретателни. Да си независим и изобретателен, да носиш отговорност, да си самодеен са неща, които се учат от ранна детска възраст. Колкото по-рано позволиш на детето да преживее някакви провали, толкоз по-рано то ще може да се построи и да си даде визия това ли желая, какво би трябвало да направя, с цел да реализира това нещо, което желая “, посъветва специалистът.   

Детето е склонно да демонстрира старания към нещата, които са му забавни, добави тя. 

" Прекалено доста наказваме децата в учебно заведение, сравнявайки ги с някакви примери, а не ги поддържаме да поставят старания, с цел да бъдат конкурентни на самите себе си. Ние залагаме на конкуренция сред децата и сред учебните заведения, а не сред това самото дете да се развива “, сподели още Банчева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР