Условията по съществуващи схеми за микропредприятия и фондове за дялови

...
Условията по съществуващи схеми за микропредприятия и фондове за дялови
Коментари Харесай

Фондът на фондовете ще даде 170 млн. лв. гаранции за корпоративни заеми

Условията по съществуващи схеми за микропредприятия и фондове за дялови вложения ще бъдат облекчени, разгласи изпълнителният шеф Светослава Георгиева.

[Фонд на фондовете] Фондът на фондовете ще даде гаранции от 170 млн. лева, които ще разрешат на комерсиалните банки да отпускат заеми на компании при облекчени условия. Това е главната мярка, която се планува в поддръжка на бизнеса поради рецесията с ковид, стана ясно на брифинг на управлението на фонда. Очакванията са, че това ще ангажира запас до 850 млн. лева, който ще подкрепи компаниите с оборотни средства. Парите, които като генезис са еврофондове, би трябвало да станат налични за бизнеса до две-три седмици, откакто приключат договарянията с банките. Но при държавната конструкция процедурите, най-малко до тук, постоянно течаха постепенно.

Фондът планува и да употребява част от съществуващите си принадлежности за микропредприятия и новаторски компании, които ще бъдат предоставяни при облекчени условия. " Смисълът на този вид принадлежности в рецесията се ускорява, защото те ще запълнят дупки, които частното финансиране не би могъл ", сподели изпълнителният шеф Светослава Георгиева.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През банките

Основният инструмент за поддръжка ще бъде портфейлната гаранция. Това е нов артикул за фонда и е сходен на този, който предлага Българската банка за развиване. По тази скица фондът ще даде 170 млн. лева гаранции на комерсиалните банки, които могат да обезпечат кредитен портфейл за бизнеса до 850 млн. лева общо. За един заем фондът има подготвеност да покрие гаранция до 1.8 млн. евро (около 3.6 млн. лева.), само че какъв брой над това ще получи дадена компания зависи от съответната банка.

Заемите ще се отпускат най-вече за оборотни средства, а срокът им ще бъде доста по-дълъг от обичайния - до 10 години. Друго предвиждано облекчение е да се предлага гратисен интервал по лихвите за интервала на рецесията, както и да няма такси. Обмисля се и вид, при който заемите към дребни и междинни предприятия да бъдат безлихвени. Крайните параметри ще зависят от това какво ще бъде контрактувано с банките, като от фонда са подготвени да показват и лихвена дотация, която да покрие това, което финансовите институции биха получили на пазара. По думите на зам.-председателя на управителния съвет и изпълнителен шеф Александър Георгиев този артикул е доста сполучлив и за интервала на възобновяване след рецесията, когато банките към момента ще се усещат несигурни да финансират бизнеса, само че биха го създали с такава гаранция.

Намеренията са заемите да станат налични за компаниите до две-три седмици, само че преди този момент би трябвало да се договорят изискванията с банките. Обмисля се също гаранциите да са ретроактивни, като за всички заеми, отпуснати след началото на изключителното състояние, ще могат да се ползват облекчените условия.

За най-малките

Другите принадлежности към този момент са част от арсенала на фонда. Един от тях е ориентиран към най-малките - микропредприятията, както и към неотдавна основани компании. Към момента този инструмент разполага с 24 млн. лева, като по думите на Георгиева има опция да се обезпечи и в допълнение финансиране, в случай че тези средства се изчерпат. " Този инструмент таргетира една група крайни получатели, които нямат достъп или нямат елементарен достъп до банково финансиране. Това са компании без кредитна история, които банките нормално не са подготвени да финансират ", сподели тя. По тази скица микрофирмите ще могат да получат до 50 хиляди лева заем за оборотни средства или за капиталови цели при облекчени условия. Обсъжда се и опцията за безлихвени заеми.

За започващи новаторски предприятия, които се занимават с високи технологии, също ще бъде опростена процедурата за финансиране по друга съществуваща скица. Очакванията са, че такива компании ще оказват помощ за по-бързото възобновяване на стопанската система след рецесията. Наличният запас по схемата е 150 млн. лева и се дава през фондове медиатори под формата на дялови вложения.

Фондът планува да разшири и продукта си за общини и организации, които извършват планове за развиване на градската среда, тъй че той да бъде наличен и за най-засегнатите браншове като превоз и туризъм. Планира се наличният запас, който е малко над 350 млн. лева, да може да се дава и за оборотно финансиране за интервала на рецесията, а изискванията за кандидатстване да бъдат облекчени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР