Усилията на ЕС да превъзмогне енергийната зависимост от Русия заради

...
Усилията на ЕС да превъзмогне енергийната зависимост от Русия заради
Коментари Харесай

Литва и Германия полагат усилия за превъзмогване енергийната зависимост от Русия



Усилията на Европейски Съюз да превъзмогне енергийната взаимозависимост от Русия поради войната в Украйна получиха съответно измерение - в Литва беше открита газова връзка сред балтийските страни и Европейски Съюз, а в Германия стартира градежът на първия терминал за полутечен газ.

Литовско-полският газопровод за транспорт на природен газ на стойност 500 милиона евро е стадий в районната самостоятелност от съветските енергийни източници.

" Газопроводът идва в миг, когато Русия още веднъж се опита да ни изнудва, употребявайки газа ", съобщи полският президент Анджей Дуда. Откритият през днешния ден сектор свързва тръбопроводите в другите две балтийски страни Естония и Латвия, както и с Финландия и е част от газопреносната система на Европейския съюз. Преди да бъде издигнат газопроводът, четирите страни можеха да получават природен газ единствено от Русия.

Във Вилемсхафен, на брега на Северно море, Германия стартира изглаждането на първия терминал за полутечен газ.

" Днес имаме шанса да реализираме, нещо което до неотдавна изглеждаше изцяло невероятно - в границите на по-малко от година да построим терминал за полутечен газ ", съобщи немският вицеканцлер и министър на стопанската система Роберт Хабек, който предизвести, че терминалът е от основно значение за откъсването на Германия от енергийната взаимозависимост от Русия.

Строежът на оборудването обаче е застрашено от природозащитници, обезпокоени за популацията на бискайските китове и подводен биотоп, който се намира в региона на терминала.

По-рано в четвъртък стана ясно, че организацията на страните експортьорки на нефт и нейните сътрудници, в това число Русия, известни като формата " ОПЕК + " са се договорили за ново нарастване на производството за юни с 432 000 барела дневно. Решението идва ден, откакто Европейската комисия разгласи проектите си да забрани вноса на съветски петрол и нефтени артикули, а на интернационалните пазари цените на петрола скочиха.

Русия е третият по величина производител на нефт в света, след Съединени американски щати и Саудитска Арабия, и най-големият в света експортьор на недопечен нефт за международните пазари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР