Усъвършенстваните невропротези могат да облекчат живота на хората с тежки

...
Коментари Харесай

Учени от БАН работят за подобряване на невропротезите


Усъвършенстваните невропротези могат да облекчат живота на хората с тежки увреждания
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Българска академия на науките започв ат работа по план „ Авто-адаптивен невроморфен мозъчно-машинен интерфейс ” , обвързван с приложението на изкуствения разсъдък в опазването на здравето. Екипът от Института по осведомителни и информационни технологии, зает в плана, е част от интернационален консорциум.

Проектът NEMO BMI се финансира от Европейската комисия и цели да разреши на хора с тежки увреждания на гръбначния мозък, които не са в положение да движат крайниците си, да „ проходят ” и да правят действия, невъзможни без помощни средства.

Механизмът на деяние включва декодиране на информация от мозъка на пациента за придвижванията, които той желае да извърши, и подаването ѝ към имплант за стимулация в гръбначния дирек или екзоскелет за осъществяване на придвижванията.

От българска страна в плана вземат участие проф. Никола Касабов, проф. Петя Копринкова и ас. Симона Неделчева. В съдействие с учени от Франция, Швейцария и Нидерландия те ще основат устройство, което разчита сигналите от мозъка и ги предава към устройствата за подкрепяне на придвижванията на пациента, заяви проф. Копринкова.
още по темата
Всяка година към 746 000 души получават контузия на гръбначния дирек, която има трагична човешка, обществена и икономическа цена, и води до частична или даже цялостна загуба на дарба за придвижване. Моторните интерфейси мозък-машина (BMI) превеждат мозъчните нервни сигнали в команди към външни механизми. Те дават вяра за възобновяване на подвижността на крайниците, като пациентите получават надзор върху протезите или даже до техните лични крака чрез електрическа стимулация.

Независимо от впечатляващите резултати, въвеждането на невропротезите в ежедневната процедура среща усложнения. В момента невропротезите са лимитирани до следени проби в лабораторни условия и изискват постоянно преобучение на декодера в следена среда. Те също по този начин включват разнообразни съставни елементи, които са комплицирани за апаратура и приложимост.

На базата на неповторимата експертиза на консорциума, планът NEMO BMI ще организира проучване на неасистирани и лесни за приложимост мобилни невропротези, включващи безжично записващо устройство, декодер на мозъчната интензивност в действително време, основан на интегрирани технологии, и стимулатор на гръбначния мозък.

Първата цел на плана е доста възстановяване на използваемостта на невропротезите чрез въвеждане на авто-адаптивна система за образование на декодера в процеса на потребление.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР