Урсула Фон дер Лайен участва за пръв път на предизборен

...
Урсула Фон дер Лайен участва за пръв път на предизборен
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен отчаяно търси подкрепа от партията на Европейските консерватори и реформисти

Урсула Фон дер Лайен взе участие за пръв път на избирателен спор против другите претенденти за ръководители на Европейската комисия. На 29-ти април настоящия шеф на изпълнителния орган на Европейски Съюз реши да излезе от черупката си на нисколегитимен брюкселски бюрократ и дебатира с другите претенденти на водещите политически алианси в Европейския парламент. Изненадващо беше, че по време на полемиките, на Урсула ѝ беше заложен въпрос дали би желала да направи коалиция с партията на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), където водещата политическа  формация е “Италианско приятелство “ на Джорджия Мелони.

Явно около многото афери, кавги и спорове на ползи, в които Урсула съумя да се забърка, най-известен измежду които е “Файзъргейт “, немската бюрократка обезверено търси политическа поддръжка за нов мандат. В този подтекст, забавна беше и реакцията на един от водещите еврокомисари французинът Тиери Бретон, отговарящ за вътрешния пазар на съюза. Той в прав текст съобщи, че Фон дер Лайен няма цялостната поддръжка на своята лична партия и че не е редно още 5 години представител на ЕНП да бъде отпред на Европейски Съюз. Ако това се случи, то ще значи, че ЕНП ще ръководи Европа 25 следващи години. Тук изниква въпросът, къде е политическия плурализъм и народна власт в ръководството на европейските институции щом една партия е обсебила най-важния орган на взимане на решения в Европейския съюз?

Но зад обезверения ход на Урсула се крие нейния боязън от идното решение на Съда на Европейския съюз по делото “Файзъргейт “, което може да излезе тъкмо преди изборите за Европейски парламент на 9-ти юни и по този начин в допълнение да подкопае възможностите на германката за втори мандат.

Нещо повече, ЕКР са едни от най-изявените критици на Комисията “Фон дер Лайен “, и в случай че се решат да я поддържат за още пет години, с които тя да досъсипе европейския континент, то това ще е еднакво на политическо самоубийство и завършек на техния алианс. Това пък въпреки това ще бъде голям политически късмет за другата консервативна мощ в Екологичен потенциал - Идентичност и Демокрация (ИД), европейската партия, в която водеща мощ е Народния общ брой на Марин Льо Пен и Жордан Бардела. Ако ЕКР направи политическата неточност да се съюзи с Урсула, то ИД би могла да притегли следните политически съдружници в идващия европарламент:

" Фидес " на Виктор Орбан: унгарският министър председател е доайенът на консервативната политика на остарелия континент. Той е постоянен хазаин на влиятелния републикански конгрес CPAC за Европа, който събира едни от най-известните патриотични общественици в света. Сред тях са Доналд Тръмп, Марин Льо Пен, Ерик Земур, Дъглас Мъри. Неговата партия Фидес е с безусловно болшинство в унгарския парламент и има 12 евродепутати в Екологичен потенциал като се чака да вкарат същия брой на идните европейски избори. 

" Реконкиста " на Ерик Земур: младата партия на известния публицист реакционер Ерик Земур се явява за пръв път на евроизбори и към този момент е кредитирана с над 6% доверие във Франция. Очаква да вкарат към 7 представители в Екологичен потенциал. Сред които видни фигури на консервативната политика като Марион Марешал и Никола Бе.

" Право и справедливос " т на Качински: Полша е една от мощно показаните страни в Екологичен потенциал. Право и правдивост са отявлени критици на политиките на настоящата Европейска комисия и най-много провалената (слава Богу) Зелена договорка. Право и правдивост се чака да вкарат 25 евродепутати. 

Ако ЕКР, под егидата на Джорджия Мелони, която се оказа корав покровител на Байдън, се реши да поддържа Урсула фон дер Лайен за втори мандат, огромният бенефициент от такава политическа неточност ще бъде " Идентичност и Демокрация ". Това ще направи от ИД втория по величина алианс в Европарламента и незаобиколим фактор в европейската политика за идващите 5 години. Това може да бъде началото на едно същинско обединяване на патриотичните и консервативни придвижвания в Екологичен потенциал, които въпреки и многочислени, за момента остават мощно разединени. Максимата “всяко зло за положително “ важи с цялостна мощ в тази ситуация. 

Веселин Киров за
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР