Ураганът Фиона удари югозападното крайбрежие на Пуерто Рико вчера, предизвика

...
Ураганът Фиона удари югозападното крайбрежие на Пуерто Рико вчера, предизвика
Коментари Харесай

Ураганът Фиона връхлетя Пуерто Рико, стотици са евакуирани

Ураганът " Фиона " удари югозападното крайбрежие на Пуерто Рико през вчерашния ден, провокира свлачища, извади от строя електропреносната мрежа, а наводненията изровиха асфалт от пътищата, оповестява Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.
Стотици хора бяха евакуирани или избавени на целия остров, до момента в който наводненията бързо се увеличаваха. Придошлите реки от кафява вода заляха коли, първите етажи на къщите и даже пистата на летището в южната част на острова.
Синоптиците обявиха, че бурята заплашва да изсипе " исторически " количества дъжд в неделя и понеделник, като в източната и южната част на Пуерто Рико е допустимо да паднат до 76 см.
" Щетите, които виждаме, са пагубни ", съобщи губернаторът Педро Пиерлуиси.
Бурята отнесе мост в централния планински град Утуадо, който съгласно полицията е бил инсталиран от Националната армия след урагана " Мария " през 2017 година Съобщава се и за огромни свлачища, при които водата е влачела огромни плочи от изтръгнат от пороя асфалт и се е стичала в дерета.
По данни на Националния център за ураганите на Съединени американски щати в неделя вечерта " Фиона " е с център на 75 км югоизточно от Пунта Кана, Доминиканска република, с оптимални непрекъснати ветрове от 140 км/ч. Той се движи на запад-северозапад със скорост 17 км/ч.
" Лума ", компанията, която ръководи преноса и разпределението на електрическа енергия, съобщи, че неприятното време, в това число ветрове със скорост 120 км/ч, е нарушило преносните линии, което е довело до " спиране на електрозахранването на целия остров ".
" Фиона " връхлетя единствено два дни преди годишнината от урагана " Мария " - опустошителна стихия от четвърта категория, която се развихри на 20 септември 2017 година, унищожи енергийната мрежа на острова и аргументи гибелта на близо 3000 души, показва АП.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР