Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева защити действията

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева защити действията
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева обясни действията си след петиция на почти 200 служители на МВФ

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева отбрани дейностите на фонда за смяна на определенията, употребявани за климатичните опасности в Бразилия като част от постоянна икономическа оценка, откакто близо 200 чиновници на МВФ желаеха пояснение по въпроса.

Петицията, подписана от чиновниците в понеделник, концентрира вниманието върху Георгиева единствено две седмици откакто тя завоюва поддръжката на изпълнителния ръб на МВФ макар обвиняванията, че като основен изпълнителен шеф на Световната банка през 2017 година тя е приложила " непотребен напън " върху банковия личен състав, с цел да промени данните в интерес на Китай, изяснява " Ройтерс ".

Петицията пита дали Георгиева или нейният кабинет са работили, с цел да " наредят, изискат или посъветват чиновниците да отстранен съответни думи, свързани с изменението на климата " от така наречен годишния отчет по член IV - преди да бъде изпратен на борда на МВФ и след възражения от представителя на Бразилия в борда.

Агенция " Блумбърг " на 8 октомври, че последният вид на текста за икономическите опасности за Бразилия от изменението на климата в отчета са били " смекчени " по отношение на първичния план.

Въпросът е за от личния състав на МВФ, оповестено през септември, в който се загатва, че " евентуално по-чести разрушителни метеорологични феномени (напр. засушавания и наводнения) могат да провокират значими неподходящи резултати " върху селското стопанство и производството на електрическа енергия в Бразилия.

В отговор, изпратен до личния състав в понеделник и оповестен във вторник, Георгиева споделя, че консултациите по член IV с Бразилия в края на юни и началото на юли са пристигнали малко откакто бордът на МВФ през май утвърди политика за включване на рекомендациите за намаляване на резултата за изменението на климата при надзора на най-големите стопански системи в света, отделящи въглерод.

Тя споделя още, че чиновниците на МВФ не са имали време за цялостен и изчерпателен разбор на бразилските климатични опасности - въпрос, издигнат и от Алфонсо Бевилакуа, изпълнителен шеф на МВФ, представляващ Бразилия и 10 по-малки страни. Георгиева споделя, че окончателният текст е " по-добре съгласуван с наличния разбор ".

" Управленският екип, в това число и аз, изигра градивна роля, като се стреми да резервира честността на работата на личния състав, и в същото време се стремеше да разбере терзанията на (бразилските) управляващи ", декларира Георгиева. " Нямаше нищо извънредно в този случай; управлението постоянно работи за разрешаване на разликите сред отделите. Ръководството даде преценка, която е напълно в неговите преимущества. " Петицията на чиновниците на МВФ ясно демонстрира, че те ще наблюдават деликатно решенията на Георгиева, с цел да подсигуряват, че тя се придържа към политиките и процедурите за финансиране. В него се припомня, че Бевилаква също играе основна роля в следствието на етичната комисия към борда на МВФ по отношение на обвиняванията против Георгиева за подправяне на данни в на Световната банка.

" Въпреки че не считаме, че е имало замяна на услуги, ние молим ръководещия шеф да осъзнае, че отклонението от общоприетите процедури и правила я прави (нея и институцията) уязвими за сходно усещане ", се споделя в петицията. 194-те подписа съставляват към 7% от общия личен състав на МВФ от към 2700 души.

Бордът на МВФ не откри безапелационни доказателства за непозволени дейности от страна на Георгиева, само че най-големият акционер във фонда, Министерството на финансите на Съединени американски щати, изиска промени както в МВФ, по този начин и в Световната банка, с цел да се подсигурява целостта на данните и отбраната на лицата, подаващи сигнали за нередности.

Брент Нийман, номинираният от администрацията на президента Джо Байдън за пост в Министерството на финансите, надзираващ активността на МВФ и Световната банка, сподели на сенаторите във вторник, че обвиняванията против Георгиева " повдигат съществени и законни въпроси и терзания ".

Ройтерс заяви във вторник, че бордът на Световната банка е отказал искане на Георгиева да се срещне с борда на банката, с цел да се отбрани от изказванията на американската адвокатска адвокатска фирма, наета за следствие на случая с отчета Doing Business.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР