Управляващата в Швеция Социалдемократическа партия ще подкрепи влизането на страната

...
Управляващата в Швеция Социалдемократическа партия ще подкрепи влизането на страната
Коментари Харесай

Край на военния неутралитет. Правителството на Швеция подкрепя влизането на страната в НАТО

Управляващата в Швеция Социалдемократическа партия ще поддържа влизането на страната в НАТО . Това оповестиха от партията на конференция в неделя.

Изявлението идва откакто по-рано същия ден и Финландия публично разгласи, че в Алианса. Това поставя завършек на десетилетната политика на неутралитет на двете страни и проправя път към разширение на НАТО на фона на съветската военна експанзия против Украйна.

В своето изказване шведските социалдемократи споделиха, че ще работят за участие в Алианса - нещо, което се поддържа от обществеността и множеството опозиционни партии. Официалната кандидатура на страната се чака до дни, показват международните организации.

"За нас социалдемократите е ясно, че военният неутралитет е послужил добре на Швеция, само че заключението ни е, че няма да ни служи по този начин добре и в бъдеще ", сподели премиерката на страната Магдалена Андерсон по време на конференцията в неделя.

Тя добави още, че съгласно нейната партия присъединението към НАТО е "най-доброто за сигурността на Швеция и шведския народ ".

Социалдемократите обаче показаха, че са срещу разполагането на нуклеарни оръжия или "постоянни бази " на Алианса на шведска територия.

В понеделник следва Андерсон да изиска мандат от Народното събрание в Стокхолм, с цел да стартира договарянията за присъединение.

Решението е коренна смяна в политиката на Швеция, която през последните десетилетия запазваше индиферентност. След съветската инвазия в Украйна обаче поддръжката за вероятно участие в НАТО се увеличи фрапантно. Подобно наподобява обстановката и в прилежаща Финландия, която има 1300-километрова обща граница с Русия.

Външната министърка на Германия Аналена Бербок сподели, че редица страни от НАТО са подготвени да одобряват Финландия и Швеция по ускорена процедура.

Досега негативно отношение, само че по-късно външният министър Мевлют Чавушоглу сподели, че страната е подготвена на диалози.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР