Управляващата партия в Япония заяви, че вътрешно проучване е установило,

...
Управляващата партия в Япония заяви, че вътрешно проучване е установило,
Коментари Харесай

Почти половината депутати на управляващата партия в Япония са свързани с Църквата на Мун

Управляващата партия в Япония съобщи, че вътрешно изследване е открило, че съвсем половината от нейните депутати са свързани с Църквата на обединяването (Църквата на Мун), което е мотив за разрастването на несъгласията, зародил след убийството на някогашния министър председател Шиндзо Абе, заяви организация Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Абе беше убит по време на предизборна тирада в западния град Нара през юли. Заподозреният Тецуя Ямагами заяви на полицията, че е умъртвил Абе поради очевидната му връзка с Църквата на обединяването. В писмо и изявления в обществените медии, приписвани на него, се споделя, че огромните дарения на майка му за църквата са довели до фалит на фамилията му и са унищожили живота му.

 Съмнения за връзки с църквата на Мун срутва имиджа на японското държавно управление Виж още

Това докара до разкрития за необятно публикувани връзки сред ръководещата Либерално-демократическа партия (ЛДП) и основаната в Южна Корея черква, която съгласно специалисти приканва японските почитатели да вършат огромни дарения, с цел да компенсират греховете на предците си, в това число колонизацията на Корейския полуостров от Япония в предишното.

Генералният секретар на ЛДП Тошимицу Мотеги съобщи, че в изследването 179 от 379-те парламентаристи на партията са съобщили за връзки с църквата и обвързваните с нея организации. Връзките варират от присъединяване в църковни събития до приемане на дарения и приемане на поддръжка за изборите. Мотеги обаче отхвърли да има връзки сред консервативната ръководеща партия като организация и църквата.

``Приемам съществено резултатите от партийното проучване``, съобщи пред кореспонденти министър председателят Фумио Кишида.

``В бъдеще партията ще прекъсне връзките си с организации с известни обществени проблеми и ще трансформира това в своя политика, с цел да не провокираме съмнения от страна на обществеността. "

Църквата на Мун е упреквана в несъответствуващи тактики за набиране на членове и бизнес тактики и в оказване на напън върху почитателите да вършат огромни дарения, което църквата отхвърля.

Деветдесет и шестима от депутатите от ЛДП оповестяват, че са участвали на събития, проведени от църквата или нейни филиали, а 20 са споделили, че са изнасяли речи. Близо 50 са декларирали, че са плащали пари по време на събитията, а 29 са приемали дарения. По-малкият брат на Абе, някогашният министър на защитата Нобуо Киши, и някогашният министър на стопанската система и индустрията Коичи Хагиуда са измежду 17-те, които са приели почитатели на църквата като доброволци в предизборната акция.

Абе, закостенял националист, който беше един от най-влиятелните японски политици, записа предходната година видеопослание за Всеобщата федерация на мира, обвързвана с църквата група, в което похвали съоснователя на федерацията Хак Джа Хан Мун, който оглавява и Църквата на обединяването, за напъните ѝ за поощряване на обичайните фамилни полезности.

Опозиционните депутати разкритикуваха изследването, че е изключило Абе, защото той е умрял. Според критиците в изследването не са включени и депутатите от ЛДП в локалните парламенти, където почитателите на църквата също интензивно въздействат върху политиките.

Църквата на обединяването е учредена в Южна Корея през 1954 година и идва в Япония десетилетие по-късно. Тя е построила близки връзки със законодателите на ЛДП заради общите ползи в консервативните дела, в това число опълчването на комунизма. Дядото на Абе, някогашният министър-председател Нобусуке Киши, оказва помощ за основаването на политическото звено на църквата в Токио през 1968 година

Критиците настояват, че решението на Кишида да провежда на 27 септември държавно заравяне за Абе е опит да се угоди на депутатите, принадлежащи към някогашната секта на Абе в ръководещата партия, с цел да се резервира единството на партията и да се укрепи позицията на Кишида върху властта. Първоначално държавното управление на Кишида дефинира разноските за погребението на 250 млн. йени (1,7 млн. долара), само че неотдавна съобщи, че ще са нужни най-малко още 1,4 милиарда йени (9,7 млн. долара) за защита, превоз и гостолюбие на задграничните високопоставени посетители и други лица. Някои настояват, че разноските могат да набъбнат още повече.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР