Управляващата Консервативна партия във Великобритания трябва да бъде отворена за

...
Управляващата Консервативна партия във Великобритания трябва да бъде отворена за
Коментари Харесай

Консерваторите са по-склонни на компромис за Brexit след поражението на изборите

Управляващата Консервативна партия във Англия би трябвало да бъде отворена за компромис с опозиционната Лейбъристка партия за реализирането на Brexit след тежките загуби на локалните избори в четвъртък, обявиха високопоставени министри, представени от Ройтерс.

Консерваторите на премиера Тереза Мей изгубиха 1332 места в британските локални препоръки, а лейбъристите, които всекидневно се стремят да завоюват стотици места на изборите в средата на мандата, вместо това изгубиха 81.

Много гласоподаватели показаха разочарованието си от неуспеха на Мей да изведе Англия от Европейския съюз, съвсем три години откакто страната взе решение за овакантяване по време на референдум.

„ Ако локалните избори на юг ни споделят нещо, то е увещание, че присъдите на референдума би трябвало да бъдат изпълнени “, съобщи министърът на околната среда Майкъл Гав по време на конференция на шотландските консерватори в Абърдийн.

Министърът на опазването на здравето Мат Хенкок насочи сходно обръщение в изявление за радио Военновъздушни сили. „ Мисля, че би трябвало да сме в въодушевление за компромис “, уточни той.

Лейбъристите сложиха гаранциите за правата на чиновниците и непрекъснатия митнически съюз с Европейски Съюз като условия, с цел да поддържат договорка за излизане от съюза.

Правителството на Мей се опълчва на митнически съюз, като избира по-смекчено съглашение, което разрешава на Англия да подписва лични търговски контракти със страни отвън Европейски Съюз.
Хенкок загатна, че може би има по-голямо предпочитание за компромис след изборните загуби.

Външният министър Джереми Хънг сподели от своя страна, че вижда „ дребна вяра “ за вероятен компромис, само че проектите на лейбъристите за митническия съюз не могат да са дълготрайно решение за Англия.

Митнически съюз

В петък Мей съобщи, че посланието както за консерваторите, по този начин и за лейбъристите от изборите в четвъртък е, че гласоподавателите желаят Народното събрание да реализира Brexit.

В едно от редките си единодушия с премиера водачът на Лейбъристката партия Джереми Корбин съобщи, че в този момент има „ голям тласък “ за всички депутати да изпълнят договорката за Brexit.

Основната партия, която се възползва от обръщането против двете съществени сили обаче, бяха подкрепящите Европейски Съюз либералдемократи, настояващи за нов референдум за прекъсване на Brexit.

Buzzfeed News заяви в събота, че Мей е оптимистка за скорошно реализиране на съглашение с лейбъристите и при закрити врата държавното управление към този момент се е съгласило на компромис за митнически съюз.

„ Миналата седмица министри от държавното управление и публични представители направиха на лейбъристите ново предложение за митническо съглашение, което на процедура планува Англия да остане в основни аспекти от митническия съюз с Европейски Съюз “, разкриха осведомени с диалозите източници пред BuzzFeed News.

Сайтът заяви, че съгласно един от източниците „ предлагането е еднакво на приемане от държавното управление на всички претенции на лейбъристите “.

Политическият редактор на списание Spectator, който е тясно обвързван с консерваторите, означи в публикация за вестник Sun, че има единодушие за в началото „ обхватно митническо съглашение “, което доста наподобява на митнически съюз.

Впоследствие лейбъристите и консерваторите ще би трябвало да решат дали в бъдеще това ще докара до желания от Лейбъристката партия митнически съюз с консултативни права на Европейски Съюз или до по-смекчено съглашение, желано от консерваторите.

Не е ясно дали Европейски Съюз ще утвърди краткотрайно митническо съглашение, защото по-късно може да се наложи въвеждането на граничен надзор сред Ирландия и Северна Ирландия, в случай че договорката се провали.

Източниците на Buzzfeed не знаят по кое време ще бъде реализирано съглашение, само че считат, че е допустимо Корбин да отсрочи договорката след изборите за Европейски парламент на 23 май, с цел да нанесе оптимални вреди на консерваторите.

Дори Мей и Корбин да се договорят, не е несъмнено, че ще могат да убедят депутатите от партиите си да обезпечат болшинство за приемане на договорката.

Много евроскептично настроени консерватори се притесняват, че новосъздадената партия „ Брекзит “ на съперника на Европейски Съюз Найджъл Фараж ще отнеме от поддръжката им на европейските избори.

Това насърчи някои английски политици да призоват държавното управление да заеме по-твърда позиция по Brexit и да изиска ясно обособяване от Европейски Съюз. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР