Управляващата коалиция внесе в парламента поправки в Закона за енергетиката,

...
Управляващата коалиция внесе в парламента поправки в Закона за енергетиката,
Коментари Харесай

Внесено е съкращаването на КЕВР, спор в коалицията заради Таско Ерменков

Управляващата коалиция внесе в Народното събрание ремонти в Закона за енергетиката, с които членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) понижават от девет на петима. Прекратяват се мандатите на юридическия и икономическия комисари, които сега са заети от хора на Движение за права и свободи и ГЕРБ. Ще бъдат махнати и двама от енергийните комисари след четирима от тях с неизтекли мандати, като отстраняването им ще стане посредством чоп, теглен в Народното събрание. Допълват се и критериите за стаж на претендентите като към този момент ще се позволяват и такива, работили и в сдружения за финансови и банкови услуги, свързани с енергийния бранш и в концесионери на подземни благосъстояния, както и в сдружения от Европейския съюз.

Паралелно в четвъртък стартира процедурата за избор на нов ръководител и на нов член на мястото на досегашните Иван Иванов и Евгения Харитонова, чиито мандати изтекоха още през април 2020 година Целта е двата процеса да вървят редом и основният регулатор допустимо най-бързо да се освободи от фрагментите на ГЕРБ, Обединените патриоти и Движение за права и свободи.

По неофициална информация този проект се натъква на проблем, приближаващ от желанието на Българска социалистическа партия да вкара в КЕВР енергийния си специалист Таско Ерменков, който е бил помощник на някогашната Държавна сигурност. Ерменков е член на тясното управление на Българска социалистическа партия и е измежду дребното останали към водача на Българска социалистическа партия и стопански министър Корнелия Нинова, който към момента не е организиран с някакъв пост. Срещу назначението му за член на енергийния регулатор на мястото на Харитонова има съществени възражения, изключително от " Демократична България ", която има намерение да номинира собствен претендент. За началник на регулатора ще бъде препоръчан специалист на " Продължаваме промяната ". Според осведомени това надали ще е депутатът от Политическа партия Венко Сабрутев, чието име бе спрягано в медиите. Несъгласията с неговата номинация са свързани и с събитието, че той няколко години е управлявал бензиностанциите на съветския газов монополист " Газпром " в България, настояват депутати.

Със сигурност обаче до края на януари няма да може да се изберат новите ръководител и член на енергийния регулатор, в случай че периодите в процедурата не бъдат рисково съкратени. При досегашните избори на състав на КЕВР срокът за номинации е бил 14 дни, след което претенденти са били изслушвани в комисията по енергетика, а по-късно утвърждавани от Народното събрание. Предстои да се види каква ще е процедурата, която ще открие отрасловата парламентарна комисия в четвъртък.

Идеята е оптимално бързо да се одобряват и законовите ремонти, с цел да може незабавно да бъдат освободени останалите седем членове на комисията и на тяхно място да бъдат определени трима.

Предложението е КЕВР да се състои от петима членове, като " Продължаваме промяната " получи ръководител и член на комисията, а останалите трима да са на всяка от партиите в ръководещата коалиция.

Ключовото е дали Българска социалистическа партия ще успее да наложи Таско Ерменков, който от дълго време има вкус към енергийния регулатор, или ще отстъпи и ще предложи по-приемлив претендент.

В същото време Българска социалистическа партия към този момент има собствен представител в регулатора в лицето на водния комисар Димитър Кочков, който се смята за специалист и до момента името му не е било дискредитирано. Неясно е също по този начин дали " Демократична България " ще успее да вкара собствен претендент още от първия път.

Промените ще изчистят регулатора от комисарите, свързани с ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи.

В момента ръководител на комисията е Иван Иванов, който бе от " Реформаторския блок " (Иванов бе представител на ДСБ). Той бе единствената номинация в първата процедура за избор на началник на КЕВР от Народното събрание, след законови промени, признати от тогавашната коалиция ГЕРБ-РБ. Дотогава членовете на КЕВР се назначаваха от премиера и имаше интервал, в който ръководителят се сменяше безусловно през няколко месеца от премиера Бойко Борисов.

След като кабинетът " Борисов 2 " си отиде, а Реформаторският блок се разпадна, Иванов остана отпред на КЕВР и при третото държавно управление на Борисов, с чието доверие явно се ползваше.

Мандатът на Иванов изтече през април 2020 година и същата година Борисов възнегодува против регулатора поради готвено повишаване на парното с 20 %, в случай, че месеци по-рано гръмко бе оповестена смяна на контракта с " Газпром " и спад на цената за потребителите със задна дата. Така ГЕРБ започва процедура за избор на нов началник и предложи за поста Пламен Младеновски, оглавяващ дирекцията за цените на тока и парното в КЕВР, само че номинацията си. Трябваше да се сменят и

Отдавна е изминал и мандатът на Евгения Харитонова, която е представител на ГЕРБ като енергиен комисар. Тя оглавяваше регулатора за известно време, беше и длъжностен зам.-министър на енергетиката, само че също като Иванов е в пенсионна възраст и не желае да продължи да работи в комисията. Другият представител на ГЕРБ е Георги Добрев, който се води стопански комисар и ще бъде отхвърлен при влизането в действие на законовата корекция. Другият потърпевш от смяната ще е Ремзи Осман - юридическият комисар на Движение за права и свободи.

Останалите членове на КЕВР са енергийните комисари Александър Йорданов, който е представител на " Обединените патриоти ", Владко Владимиров, персонална номинация на досегашния ръководител на НФСБ Валери Симеонов, както и Георги Златев, който беше индивидът на Христо Ковачки в комисията, само че бе припознат за идващ мандат от " Воля ", откакто през 2018 година се наложи с чоп да се сменят четирима от комисарите. Реално обаче процедурата завърши единствено с един нов комисар - Пенка Трендафилова, която бе вторият пробив на " Воля " в регулатора и попълни водната квота. Другият воден комисар остана Димитър Кочков, кадър на Българска социалистическа партия.

Смяната на състава на енергийния регулатор е значима за новите ръководещи, които дадоха ясно да се разбере, че нямат доверие на изчисленията на досегашните комисари за растежа на цените на електричеството, топлинната сила и на природния газ. Именно поради това бе върху цените на ток, парното и водата до края на март 2022 година Плановете на държавното управление са до тогава, а даже и по-рано, да се направи разбор на ценообразуването и да се подхващат промени, които да доведат по по-ниско от плануваното от КЕВР повишаване на тока с 11 на 100 и на парното с близо 13 % за цялата страна, само че с 30 % за софиянци, които са и най-големият консуматор на топлинна сила.

Предстоят промени в разпоредбите за търговия с ток и газ, стана ясно от изказвания на енергийния министър Александър Николов (ИТН) през предходната седмица, а те би трябвало да бъдат утвърдени точно от КЕВР и желанието е това да направи новият състав на комисията.

С избирането на собствен претендент отпред на КЕВР " Продължаваме промяната " ще поеме отговорността за цените на значимите за стопанската система и семействата енергоресурси, които постоянно са причина за недоволството както на бита, по този начин и на бизнеса. Освен това регулаторът е виновен за лицензирането на снабдители и търговци на ток и газ, мрежовите оператори, измежду които е и плановата компания за към момента незавършената и бавена с години газова връзка с Гърция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР