Управляващата коалиция вече проскърцва и много скоро ще разберем дали

...
Управляващата коалиция вече проскърцва и много скоро ще разберем дали
Коментари Харесай

България: Разлом в коалицията? Тези два теста ще покажат.


Управляващата коалиция към този момент проскърцва и доста скоро ще разберем дали тя ще оцелее. Първият тест за това ще бъде още през януари, само че ще има и други, написа Емилия Милчева.

Кабинетът " Петков "

Квотната делба на властта в никакъв случай не е била препъникамъкът в една коалиция, изключително в безалтернативна като актуалната сред “Продължаваме смяната ” (ПП), “Демократична България ” (ДБ), “Има подобен народ ” (ИТН) и Българска социалистическа партия. Разломите ще се случат при дълбоки промени и осъществяване на задължения, произлизащи от договорите на България с общности като Европейски Съюз и НАТО. Няма да се чака прекомерно дълго време, с цел да бъде тествана здравината на съдружния пиедестал. Още при започване на 2022 година държавното управление ще би трябвало да извърши със наличие една от договореностите в съдружното съглашение, записана в приложение N18 “Международна политика ” - “затвърждаване на геополитическата принадлежност към Европейски Съюз и НАТО ”.

Тест №1: Русия, Украйна, НАТО

Растящото изисква от държавите-членки, в това число и България, недвусмислени позиции. През януари се привиква съвещание на Съвета Русия-НАТО, а за 12-13 януари е планувано и съвещание на Военния комитет на НАТО, в което ще вземат присъединяване началниците на генералните щабове на страните членки.
Редакцията предлага
В същото време българският министър на защитата Стефан Янев, досегашен длъжностен министър председател и някогашен консултант по сигурността на президента Радев, побърза да изрази във Facebook. Тази му позиция по-скоро кореспондира с настояването на Москва да бъде спряно изпращането на контингенти и оръжие във всички страни, които не са били членове на НАТО до май 1997 година, (сред тях е и България), в сравнение с със декларираното от премиера Кирил Петков в щаб-квартирата на Алианса, че “позицията на България за Украйна е напълно в звук с тази на страните членки на НАТО и Европейски Съюз ”. Веднага след изказването си във Facebook, направено на акаунта му като министър на защитата, Янев даде изявление, в което разгласи позицията си за “лична ”. Министър-председателят пък сподели, че не е “официална ”. Само че от МО разясниха, че Янев ще отстоява персоналната позиция, в случай че възникне нужда “от правенето на публична позиция на България, ако се появят условия, които ще би трябвало да аргументират решение “. Изглежда, че събитията към този момент чукат на вратата: след три седмици ще стане ясно дали позицията на София ще е “равнис ” по Янев или “равнис ” по евро-атлантическите сътрудници.

Колко благонадежден сътрудник наподобява България в очите на останалите съдружници от Алианса? Министърът на защитата, с кариера на кадрови боен и чин бригаден военачалник, огласява във Facebook мнение, друго от това на премиера и договореностите в съдружното съглашение. Единственото допустимо пояснение е, че Янев показва по този метод позицията на президента, чийто кадър е. Само че държавното управление не може да пее на два гласа в обстановка като актуалната, когато са нужни единение и единодушие на членките на НАТО и на страните в Европейски Съюз, предизвестили Москва за големите последици и тежка цена,.

Веднъж към този момент Съединените щати обявиха, че са “дълбоко загрижени ” от изказвания на президента (на дебата с проф. Анастас Герджиков, бел.а.), което провокира и остра реакция от други страни, преди всичко Украйна. Позицията на неговия министър също получи интернационална популярност - и удостовери нееднородната ценностна сплав на обединението. Единствено “Демократична България ” посредством своя съпредседател Христо Иванов обществено съобщи, че предложение за увеличението на американското военно наличие в България би получило тяхната поддръжка. Но дали това ще е по този начин с останалите съдружни сътрудници като Има Такъв Народ - или Българска социалистическа партия да вземем за пример, която напусна пленарната зала през 2019 година, когато Народното събрание утвърди протокола за одобрение на Северна Македония в НАТО, а дружно с “Воля ” и “Атака ” гласоподава срещу договорката за закупуване на изтребители F-16V Block 70. Ако се наложи ратификация на съглашение за, ще се засилват и русофилите от “Възраждане ”, а евентуално и други в Народното събрание.

Тест №2: Държавни компании, Българска народна банка, еврозона

Ако в този момент на дневен ред е пробата с евроатлантизма, по-късно идва тестването за еврозоната, което ще тества решимостта на ръководещите да одобряват еврото. Срокът беше деклариран още при кабинета на ГЕРБ - 1 януари 2024 година Лидерът в оставка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова неведнъж е заявявала да не се бърза с еврото. Днес тя е вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността и под нейно предписание са държавни компании и предприятия, чието положително ръководство предвид на тяхната бистрота и самостоятелност от ръководещите също се следи по пътя към еврозоната. Всяко клатушкане на Българска социалистическа партия в схеми за източване на обществени сдружения, процедура и при ГЕРБ, не просто ще утежни положението им, а ще забави приемането на еврото. Своя “принос ” ще дадат и високата инфлация, и бюджетният недостиг - индикатори, които също се наблюдават, като част от икономическите критерии за конвергенция.

Емилия Милчева

Предстои и избор на ново управление на Българска народна банка. Селекцията за националната банка също ще затвърди или опровергае заявените от обединението планове за (макар в съдружното съглашение да не е записан срок).

2022-ра ще покаже дали ръководещата коалиция ще оцелее. Назначените от външния министър Теодора Генчовска съветници, които останаха на позициите си за по-малко от 24 часа, бяха неразбирателство спрямо идните проблеми за разрешаване. Макар да не противоречаха на съдружното съглашение, в което няма условие за лустрация, а министрите имат право сами да дефинират екипите си, те бяха отстранени поради ДС-принадлежност.

Промяната още не е почнала.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР