Управляващата коалиция в съседна Румъния се разпада. Един от двата

...
Управляващата коалиция в съседна Румъния се разпада. Един от двата
Коментари Харесай

Разпад на управляващата коалиция в Румъния и опасения за голяма криза

Управляващата коалиция в прилежаща Румъния се разпада. Един от двата по-малки сътрудници в трийпартийното държавно управление разгласи, че изтегля министрите си. Центристката партия " Съюз за избавление на Румъния - Свобода " упорства за оставката на премиера Флорин Къцу. С напускането на дребния съдружен сътрудник, ръководещата коалиция губи безспорното си болшинство от 56%.

Раздорът в обединението настъпи, откакто беше уволнен министърът на правораздаването, който беше от " Съюз за избавление на Румъния - Свобода ". Той беше отхвърлен поради противоречие с премиера за финансиране на инфраструктурни планове в общините. След отдръпването на министрите от обединението, следва да се гласоподава избор на съмнение в Народното събрание.

Нестабилно болшинство се подреди зад вота на съмнение против румънското държавно управление, който съгласно известията e бил подаден в петък (3 септември), само че развиването остава непредсказуемо, защото всяка от трите сили, искащи да смъкват демократичния министър председател Флорин Къцу, има друга цел. Социалдемократите (PSD) упорстват за предварителни избори, до момента в който реформаторският USR-PLUS желае да резервира непокътната обединението си с либералите.

Ако това разнообразно ad-hoc опозиционно болшинство оцелее до вота на съмнение и той бъде подсилен, то държавното управление сигурно ще се разпадне, оставяйки след себе си огромна политическа рецесия и евентуално предварителни избори за първи път в Румъния през последните десетилетия, оповестява " Румъния Инсайдер ".

Шансовете за друга коалиция USR-PLUS/PNL/UDMR, въпреки и гневно подкрепяни от президента Клаус Йоханис, зависят от задълбочените промени в PNL, в това число загубата на Флорин Къцу на вътрешните избори през септември. Не е невероятно, само че е висока цел.

Премиерът Флорин Къцу провокира непредвидения поврат на ориста. След като уволни реформаторския министър на правораздаването Стелиан Йон на 1 септември, той утвърди противоречив обществен капиталов план от 10 милиарда евро два дни по-късно. Преломната точка беше достигната след уволнението на министъра и USR-PLUS в последна сметка реши да понижи загубите с цената да стане част от неуместна коалиция.

Къцу, който е министър председател от декември, разгласи, че е освободил министъра на правораздаването Стелиан Йон, член на реформаторската партия USR-PLUS. В основата на разногласието е проектът за развиване на локалните общини на стойност 10 милиарда евро, прокаран от Къцу и неговата Национално-либерална партия (PNL), водещата партия в дясноцентристкото държавно управление.

Критиците на проекта споделят, че предлагането няма бистрота и се употребява от Къцу за пазаруване на поддръжката на мощни локални политици преди вътрешнопартийните избори този месец. Проектът се нуждаеше от утвърждение на Йон, преди да продължи, само че министърът отхвърли да го пусне.

" Няма да приема министри, които са срещу модернизацията на страната ", сподели Къцу в края на съвещанието на кабинета в сряда, бойкотирано от USR-PLUS.

Премиерът назова държанието на Йон " изнудване ".

От своя страна партията USR-PLUS съобщи в четвъртък, че планът съставлява кражба на обществени средства, каквато тя „ в никакъв случай не е оправдавала и в никакъв случай няма да го направи “.

В свое изказване партията сподели, че изисква " договаряния за номиниране на нов министър председател ".

Неясната позиция на PSD се преглежда от някои като скрита поддръжка, предоставена на Либералната партия против реформаторска коалиция (USR-PLUS/AUR), до момента в който някои към момента се съмняват в уговорката им да поддържат USR-PLUS.

Председастелят на PSD недвусмислено съобщи в неделя (5 септември), че социалдемократите ще гласоподават направеното и импортирано от USR-PLUS предложение за избор на съмнение, „ ако предлагането бъде гласувано в Народното събрание “, заяви G4media.ro. PSD съобщи, че желае да си сътрудничи с USR -PLUS и AUR за правене на взаимно предложение - нерешителен сюжет поради съперничеството сред трите страни.
лотария " alt= " Румъния ще подтиква имунизацията с ваучери за храна и лотария " class= " image wp-post-image no-display appear lazyload " dsrc= " https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2021/07/21/0582438001626858144_1637602_144x110.webp " > Румъния ще подтиква имунизацията с ваучери за храна и лотария
Румънското държавно управление утвърди през днешния ден изключително разпореждане, предвиждащо отпущането на ваучери за храна и опцията за включване в...

Носят се клюки за някои бюрократични нередности в плана на предлагането.

Съобщава се, че радикалната партия AUR към този момент е подписала (в петък) настояването за избор на съмнение, подадено от младата ръководеща партия USR-PLUS в опита ѝ да смъкна държавното управление. Това провокира незабавни реакции от президента Клаус Йоханис, който упрекна USR-PLUS, че е поискала поддръжка от партия, която „ не приема европейските полезности “.

Къцу е в конкуренция против своя предходник като министър председател и сегашен президент на партията Людовик Орбан на партийните избори в края на септември. Няколко неправителствени организации предизвестиха, че спореният проект за развиване наподобява на предходни планове, със средствата за които е било злоупотребявано като инструмент за политическо застъпничество и са довели до загуба на средства.

Това не е първият път, в който министър председателят си основава проблеми с съдружните сътрудници - през април той хвърли обединението в рецесия, като уволни здравния министър по обвиняване за неприятно ръководство на пандемията. Тогава Либералната партия даде обещание, че няма да взима повече решения, без да се съветва с съдружните си сътрудници.

Междувременно опозиционната Социалдемократическа партия на Румъния внесе избор на съмнение против държавното управление поради повишаването на силата.

Още от БАЛКАНИ:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР