Управление на тол системата РегулацииПравителството окончателно отложи вдигането на тол

...
Управление на тол системата РегулацииПравителството окончателно отложи вдигането на тол
Коментари Харесай

Държавата не получава данни за събраните тол такси

Управление на тол системата РегулацииПравителството дефинитивно отсрочи повдигането на тол такситеРегулацииШишков отсрочва повишението на тол таксите поради инфлацията
Държавата не получава данни за събрания тол по пътищата в България. Това съобщи в коридорите на Народното събрание транспортният министър Христо Алексиев. Държавната администрация разчита на данните, предоставени от частните Национални снабдители на услугата, или така наречен НДУ-та. По думите му системата по метода, по който е внедрена, не работи добре.

За мен е необичайно по какъв начин тази година от тола са събрани единствено 323 млн. лева Системата не работи дейно и би трябвало да се преразгледа “, разяснява министърът.

Цитираната сума от Алексиев е в действителност прогнозата на уволнения началник на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Иво Иванов, който през октомври съобщи, че приходите единствено от тол до края на 2022 година ще доближат 330 млн. лева Действително събраната сума до края на ноември бе в размер на 243 млн. лева Не е ясно дали в оставащия един месец на предходната година тол звеното е съумяло да доближи заветните 330 млн. лева

Алексиев подсети, че решението на кабинета за отсрочване на по-високите цени за превозвачите с половин година, е взето поради инфлацията в страната. По думите му всяко едно нарастване на тола би нараснало разноските за превоз, а оттова и на всяка стока и услуга в страната. Заради това обаче тол звеното чака с 80 млн. по-малко доходи за тази година. Нещо повече – още веднъж приходите от леките коли ще са повече, в сравнение с от товарните камиони и рейсовете, които разрушават повече пътищата.

За нередности в отчитането на таксите сигнализираха неведнъж и превозвачите по време на срещите им с някогашния районен министър Гроздан Караджов. Именно той контракти поетапното нарастване на цените и включи в обсега на системата и второкласната пътна мрежа, за която до преди този момент се заплащаше по 0 ст./километър.

В началото на своя мандат Караджов бе на мнение, че тол системата е една от най-хубавите в Европа. Няколко месеца по-късно мнението на някогашния министър пое в друга посока. Той искаше да ореже контракта с „ Капш “ и да понижи %, който националните снабдители на услугата получават в този момент – 7%.

След идването на служебното държавно управление застъпилият на поста районен министър Иван Шишков не е споменавал нищо по тематиката. Властта даже не анонсира авансово отстъпката, която ще направи към превозвачите. Документите за отлагането на повишаването бяха качени за публично разискване тихомълком, и то в последните дни на отиващата си 2022 година

Припомняме, че през юли предходната година отчет на Сметната палата разкри, че вторият контракт за „ самодеен мониторинг “ на тол системата, подписан сред АПИ и „ Капш “, е противозаконен. През март пък въпросният договор стигна и до прокуратурата. Тогава инспекцията на Главна дирекция „ Haциoнaлнa пoлиция “ откри данни за нaнeceнa върху държавния бюджет щeтa в ocoбeнo гoлeми paзмepи, ĸaĸтo и зa нeизпълнeниe нa контракта.
Медицинските хеликоптери
Трябва да се прави разлика сред незабавна здравна помощ по въздух и търсене и избавяне с хеликоптер, съобщи Алексиев. Единствено първото ще се финансира със средства от бюджета.

Спешна здравна помощ се финансира от страната, само че търсенето и спасяването е активност, която е платена на всички места по света. “

Така всички планинари, които се изгубят в планината, ще би трябвало да изваждат пари от джоба си или застраховките им да поемат заплащането. Такъв тип застраховки обаче не са доста известни в България.

Един подобен полет може да коства 10 хиляди лева Не може за всеки, който е решил да отиде в планината, с пари от данъкоплатците да пращаме хеликоптер, с цел да го търсим и спасяваме. Ако е включена в застраховката му и тя го покрива, ще бъде осъществено “, изясни Алексиев.

Държавното „ Хели Мед Сървиз “, което бе основано от кабинета „ Петков “ и трябваше да оперира хеликоптерите, не е съумяло да проработи добре, съобщи още министърът. Именно поради това активността му ще бъде трансферирана на държавния Авиоотряд.

Алексиев не се нае да предвижда по кое време България ще има въздушна кола за спешна помощ. Единствено съобщи, че първо би трябвало да завърши процедурата за наемане на един хеликоптер и се надява този път да има компании с интерес за присъединяване. Първата такава поръчка завърши преди месец, защото нито една компания не подаде оферта.
Лицензът на ГВА
По време на блиц контрола Николай Дренчев от „ Възраждане “ попита Алексиев дали „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ има проблем с сигурността на авиацията и има ли риск лицензът ѝ да бъде лишен. 

Алексиев му отговори, че Европейската комисия ревизира ГВА. Министърът изясни, че е изискал от управлението ѝ да разгласи по-най бързия метод процедури за свободните длъжности в нея и по този начин да бъде засилен административния потенциал.

Стриктно проследявам този развой. Каквито констатации има, ще се постарая те да бъдат отстранени, с цел да не се стига до подобен отрицателен сюжет “, съобщи министърът.
Неправомерно изхарчени пари за заплати
Транспортната комисия в Народното събрание ще подаде сигнал до българската и до европейската прокуратури за непозволено изхарчени пари по европрограми. Това съобщи Борислав Гуцанов (БСП) по време на парламентарния надзор. Той попита Алексиев дали е правилно, че когато сегашният зам.-министър Красимир Папукчийски е бил началник на НКЖИ, той е похарчил 58 млн. лева от европейска стратегия за заплати. По същото време в Управителния съвет на НКЖИ е бил и Алексиев.

Това, което вършиме, е една чиста конспирация. Няма изплатени непозволено средства в НКЖИ. Има инспекции от Управляващ орган, пуснете сигнал. Нямам терзания за това “, съобщи Алексиев.

Припомняме, че някогашният министър Николай Събев пръв разгласи нарушаването през март предходната година. Месеци по-късно се разбра, че сигналът е бил подаден първо от Златин Крумов – сегашният началник на НКЖИ, който бе назначен от Събев, само че резервира поста си и досега.

На чуване в транспортна комисия през декември Крумов обаче страхливо изясни на депутатите, че няма непозволено изхарчени средства. Той фактически е писал писмо до Събев, само че числата били сбъркани, защото НКЖИ оперира с пари от разнообразни пера – държавен бюджет, европрограми и други.

Някой лъже. Или сте Вие (бел.р. – Алексиев), или Събев, или Златин Крумов. Как може някогашен министър да измисли, че има докладна бележка от генералния шеф на НКЖИ и в този момент да се окаже, че няма такова нещо? “, попита Гуцанов през днешния ден.

„ Не споделям, че няма писма и отчети. Казвам, че всичко е тествано и няма такива непозволено изразходвани средства. Какво е имал поради господин Събев, може да питате него “, отговори Алексиев.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинтол система Христо Алексиев заплащане на тол такси европари НКЖИ ГВА медицински хеликоптери ПоследниНай-четениТранспорт 56 Държавата не получава данни за събраните тол такси Пазари 52 Силният пазар на труда в Съединени американски щати тласна $ нагоре Политика 124 Путин желае от държавните компании да му дофинансират войната Политика 812 Опитът за кабинет на „ Продължаваме промяната “ се провали за броени минути Компании 12484 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Лични финанси 5998 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Пазари 3758 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Бюджет и финанси 3377 България e третият максимален експортьор на ски и сноуборд в Европейски Съюз Всички новиниОще от ТранспортВиж всички„ Фрапорт “ построява фотоволтаични централи на двете морски летищаПо-евтини винетки и по-високи тол такси влизат в действие от 1 януариГрадският превоз в София е на недостиг от 60 млн. лева.След три несполучливи търга: Корабът „ Вера Су “ има нов притежател Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на поща Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР