Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев отпада от

...
Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев отпада от
Коментари Харесай

Управителят на БНБ също отпада от кандидатите за служебен премиер

Управителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев отпада от претендентите, които Конституцията разрешава да бъдат наначени за длъжностен министър председател.

Този извод можем да създадем от думите му след срещата с президента Румен Радев, където гуверньорът на централната банка е декларирал позицията си, че не е добра концепция да се банката да се въвлича в политическия развой.

Едната от аргументите е, че съгласно него: " това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг интервал от време ".

Освен това, съгласно него, има и редица правни спънки той или подуправители на Българска народна банка да стават длъжностен министър председатели.

" Има колизия с националното законодателство, която е явна, само че това, за което малко се приказва, е, че има колизия с европейското законодателство. Управителят на Българска народна банка и неговата роля са категорично дефинирани в контракта за действието на Европейски Съюз, в това число в устава на Европейската централна банка (ЕЦБ). Те са доста експлицитни в това отношение - че не могат да се съвместяват тези длъжности, “ сподели още Димитър Радев и добави, че е член на генералния съвет на Европейската централна банка.

„ Етичният кодекс там категорично показва, че шефът би трябвало да заобикаля каквото и да е присъединяване в политическия развой и също по този начин да прави опити да взема обществени позиции отвън тази на шеф, “ разяснява Радев..

Веднага, откакто „ ИТН “ върнаха третия мандат, президентът насрочи срещи с вероятните служебни министър председатели, които последните промени в Конституцията разрешават.

Досега президентът организира срещи с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и ръководителя на Сметната палата ДимитърГлавчев. И двамата избраха да не приказват пред медиите за резултата от диалозите.

Малко по-рано прикани категорично Румен Радев да не номинира Желязков и Главчев, с цел да не основава предпоставки за обвинявания против ГЕРБ в операция на изборния развой.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР