Управителният съвет на Национална пациентска организация изразява своята загриженост за

...
Управителният съвет на Национална пациентска организация изразява своята загриженост за
Коментари Харесай

От НПО са обезпокоени от обвинението срещу проф. Асена Стоименова

Управителният съвет на Национална пациентска организация показва своята угриженост за привличането към наказателна отговорност за закононарушение по член 326 от Наказателен кодекс на проф. Асена Стоименова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз, за серия от изказвания, будещи, съгласно Софийската районна прокуратура, неоснователна паника у жителите в изискванията на въведено изключително състояние. Според налична в медиите информация, на проф. Стоименова е наложена мярка „ парична гаранция “, като високият размер на гаранцията се обосновава с „ високата социална заплаха на действието, изразяващо се в отправяне на неоснователни изказвания за предстояща липса на лекарства “. Това се споделя в писмо от Национална пациентска организация, което представяме без редакторска интервенция:
" Като представителна организация за отбраната на правата на пациентите в Република България следим деликатно развиването на пандемията от COVID-19 в България и по света. Като имаме поради публично наличната информация, бихме желали да споделим следното:
• Твърденията, че в България е допустима липса на лекарства, могат да се срещнат в общественото пространство и от други престижи в опазването на здравето.
• През февруари 2020 година европейската група, сплотяваща производителите на дейни съставки – Еuropean Fine Chemicals Group предизвести, че в случай че обстановката се трансформира в световна пандемия, множеството страни ще се изправят пред дефицит на съществени медикаменти в миг, в който ще се нуждаят най-вече от тях.
• На 3 март 2020 година държавното управление на Индия ограничи износа на 26 дейни субстанции и препарати, в това число парацетамол и редица антибиотици. Тъкмо Индия е най-големият международен снабдител на генерични препарати, т.е. – на евтините медикаменти, създадени по формулата на оригинали с към този момент изминал патентен период. Индийската фармацевтична промишленост доставя към 70% от субстанциите за тези генерични препарати от Китай.
• На 8 април 2020 година европейският комисар по опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакидес уточни, че тази невиждана рецесия в опазването на здравето слага системите за опазване на здравето под голямо напрежение – защото запасите от съществени лекарства в доста европейски лечебни заведения са изложени на риск от понижаване.
Към сегашния миг у нас снабдяването с лекарства е устойчиво и липса на медикаменти не се следи, главно заради подхванатите от държавното управление антипандемични ограничения, които подсигуряват досега ниска заболеваемост и смъртност. Това внезапно може да се промени в отрицателна посока при положение, че в празничните дни към източноправославния Великден, българското общество отстъпи от правилата на обществената изолираност, разграничаването и носенето на защитни маски на публични места. В тази посока са и апелите на ръководителите на всички огромни лечебни заведения. Министърът на културата Боил Банов сигнализира преди дни пред БТВ, че в случай че хората не си останат вкъщи, ще се оправим, само че „ цената ще е няколко хиляди мъртви “.
За страдание, обстановката в България, Европа и въобще в света, е непредвидима, което би сложило в риск производството на съставки за лекарства, от там – и на дистрибуцията на медикаменти, на която разчитат трети страни, в това число и България.
Апелираме българското общество да съблюдава прецизно наложените в изключителното състояние ограничаващи ограничения, с цел да покажем обединяване и угриженост едни към други, в това число и към хората от рисковите групи. "
Помощ - КОЙ сее паника и суматоха?!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР