Употребата на кокаин се е увеличила в цяла Европа, показа

...
Употребата на кокаин се е увеличила в цяла Европа, показа
Коментари Харесай

На запад от Белград се друсат като за последно

Употребата на кокаин се е нараснала в цяла Европа, сподели изследване на отпадъчните води в целия Европейски Съюз в сряда, като най-високите равнища на останки са открити в Белгия, Испания, Португалия и Нидерландия, предава Ройтерс.

Проучването, най-голямото досега от основаната в Лисабон европейска организация за мониторинг на опиатите EMCDDA, проучва ежедневните отпадъчни води във водосборните зони на пречиствателните станции, обслужващи към 54 милиона души в 104 европейски града.

Анализират се проби, събрани за интервал от една седмица сред март тази година и април предходната година за следи от кокаин, амфетамин, метамфетамин, MDMA/екстази, кетамин и канабис.

От тях се откри, че използването на опиати е по-голяма, в сравнение с в предходни изследвания.

„ Днешните открития от рекордните 104 града рисуват картина на проблем с опиатите, който е по едно и също време необятно публикуван и комплициран, като всичките шест субстанции са открити на съвсем всяко място “, сподели шефът на EMCDDA Алексис Гусдил в изказване.

Резултатите демонстрират „ продължаващо повишаване на откриването на кокаин “, наклонност, следена от 2016 година, и че повече градове са съобщили за следи от метамфетамин, прочут също като „ кристал-мет “.

Повече от половината от 66-те европейски града с данни за 2021 година и 2022 година записват нарастване на остатъците от кокаин.

Кетаминът беше включен за първи път в разбора за 2022 година заради „ признаци за нараснала наличност на кетамин в Европа “. Най-голямо количество останки са открити в отпадъчни води в градове в Дания, Италия, Португалия и Испания.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР