Употребата на антибиотици у нас расте, а в същото време

...
Употребата на антибиотици у нас расте, а в същото време
Коментари Харесай

Лекари не могат да овладеят инфекции заради резистентност към антибиотици


Употребата на антибиотици у нас пораства, а в това време към този момент страната ни е първа по смъртност от някои бактерии, против които тези медикаменти работят все по-малко.

В момента над 1 200 000 смъртни случая годишно са породени от резистентни бактерии. Защо страната ни е измежду първите по банкет на антибиотици и бомба със закъснител ли е това за здравето ни, разяснява проф. Ива Христова шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Един на всеки трима у нас приема антибиотици през годината. Големият проблем беше лекуването на COVID-19, при което съвсем наложително се изписваше един антибиотик. Няма антибиотик, който да има антивирусно деяние. Грешка е при вирусни болести да се изписват антибиотици “, уточни проф. Христов.

„ Много е значимо да се прави антибиограма – първо да се назначи микробиологично проучване, с цел да може да се разпознава микроба и на него да се направи тест за сензитивност към другите антибиотици “, добави още тя.

„ Резистентността на бактериите пораства в целия свят. При нас много бързо се повишава тази устойчивост “, добави специалистът.

Според нея Ива Христова би трябвало да разберем какъв брой сериозен е този проблем - лекарите не могат да овладеят инфекции поради устойчивост. Тя уточни още, че има народен проект с дейности, които да лимитират използването на антибиотици.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР