Университетите имат ключова роля за превръщането на Европа в лидер

...
Университетите имат ключова роля за превръщането на Европа в лидер
Коментари Харесай

Мария Габриел постави началото на европейска мрежа от иновативни висши учебни заведения

Университетите имат основна роля за превръщането на Европа в водач в нововъведенията

Българският еврокомисар Мария Габриел провежда в Брюксел първата Среща на върха „ Образование и нововъведения “. Мащабното събитие събра над 1000 представители на университетските среди, частния бранш и европейските академични алианси, ректори, иноватори и научни откриватели от цяла Европа. В центъра на полемиките беше основната роля на образованието като мотор на нововъведенията.

„ Образованието и уменията са основата, върху която градим нашето бъдеще. Искаме Европа да има нужния запас от гении, с цел да бъде водач в новата вълна високотехнологични нововъведения. Нуждаем се от хора с предприемачески и механически компетентности. С Европейската тактика за университетите целим да изградим мощна връзка сред висшето обучение и нововъведенията. Факт е, че тези два свята не си приказват непринудено, а могат да имат чудесно съдействие. Ето за какво на първия по рода си конгрес „ Образование и нововъведения “ слагам началото на Европейска мрежа на новаторските университети. Целта е те да споделят хрумвания и работят по взаимни планове, като активизират бранша на висшето обучение и развият иновационния му потенциал“, съобщи Мария Габриел.

Тясното съдействие сред висшите образователни заведения и промишлеността е основно. Важно е да се подсигурява, че завършващите висше обучение са подготвени за професионалния живот с нужните умения. Kомисар Габриел показа съответни начинания: „Осигуряваме поддръжка за основаване на инкубатори във висшите образователни заведения в тясна връзка с предприемаческия бранш. Ще организираме годишно ревю на гениите. И в този момент в Европа има университети с такива инкубатори. Важно е те да си сътрудничат в мрежата от университети, с цел да се сътвори сериозна маса от висши образователни заведения, допринасяща за построяването на европейска иновационна екосистема “, означи българският еврокомисар.

Тя открои и самодейностите на Европейския институт за нововъведения и технологии. Неговите осем общности за познания и нововъведения поддържат университетите с експертиза и образование в съдействие с бизнеса и районите. Освен това в новата европейска иновационна стратегия, която комисар Габриел ще показа през юли, се слага мощен акцент върху високотехнологичните умения. Университетските алианси ще имат значима роля за привличането на гении във високотехнологичните браншове.

„ Убедена съм, че висшите образователни заведения имат извънреден потенциал за нововъведения. Ето за какво прилагаме съответни дейности за консолидиране на нововъведенията в образованието. Сега е значимо да се ускори партньорството с районите, с бизнеса. Това ще реализираме с мрежата от новаторски университети, с Европейската тактика за университетите и новата Европейска иновационна стратегия. Заедно ще създадем Европа движеща мощ на високотехнологичните нововъведения, основани въз основа на мощния запас от гении “, заключи Мария Габриел.

Създадената мрежа от новаторски университети ще приготви отчет с съответни рекомендации, който ще бъде показан на Срещата на върха по въпросите на образованието през декември.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР