Унгарците гласуват днес на парламентарни избори след напрегната кампания на

...
Унгарците гласуват днес на парламентарни избори след напрегната кампания на
Коментари Харесай

Унгарците гласуват на парламентарни избори, партията на Орбан е с лек превес пред опозицията

Унгарците гласоподават през днешния ден на парламентарни избори след напрегната акция на фона на войната в Украйна. Право на глас имат близо 8 милиона. Партията ФИДЕС на ръководещия от 12 години министър председател Виктор Орбан има лек превес пред обединената за пръв път съпротива - в обединението „ Обединени за Унгария “.

Съперник на Орбан е Петер Марки-Зай, кмет на дребен град в югоизточната част на Унгария. Той има сложната задача да сплоти зад себе си шест разнородни партии, включително десни, социалдемократи и зелени. Обединени зад желанието си да смъкват от власт Орбан, те приканват за отклонение от курса към „ нелибералност “ и „ авторитарност “, по който съгласно тях върви Унгария от 2010 година, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от.

Според политически анализатори опозиционната коалиция може да завоюва с минимална преднина, само че заради вероятните несъгласия сред членовете ѝ, неопитността на Марки-Зай и опълчването на последователите на Орбан на разнообразни равнища, Унгария ще се окаже в положение на политическа рецесия. Заради това след днешните в страната може да има предварителни избори.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР