Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че лидерите на страните от

...
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че лидерите на страните от
Коментари Харесай

Вишеградската група е против "минисрещата" на ЕС за миграцията

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че водачите на страните от Вишеградската четворка (включваща Унгария, Полша, Чехия и Словакия) ще пропуснат така наречен минисреща за миграцията този уикенд, съобщи " Ройтерс ". Необичайният конгрес е по искане на немския канцлер Ангела Меркел и към момента няма лист с поканени държавни водачи, само че в имената, изброявани до момента от медиите, няма нито една от четирите страни от Централна Европа.

По думите му сходни срещи на държавните водачи се провеждат от Европейския съвет, а не от Европейската комисия. " Разбираме, че има вътрешни политически компликации в някои страни, само че това не може да води до общоевропейска припряност ", акцентира Орбан.

Той сподели още, че Вишеградската четворка и Австрия са се договорили да подсилят отбраната на външните граници на Европейски Съюз и да обработват документите на мигрантите отвън съюза.

Неделната среща е свикана от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по искане на Меркел, подложена на напън в обединението си да откри европейско решение за миграцията. Миналата седмица канцлерът влезе в спор за мигрантите с вътрешния си министър Хорст Зеехофер, който е водач на Християнсоциалния съюз. В понеделник тя съумя да разсее опасността, като убеди Зеехофер да изчака да мине срещата на върха, преди да извърши настояването си да наложи по-строги политики за връщането на търсещи леговище, които идват в Германия.

Срещата в неделя ще се организира преди Европейския съвет в края на идната седмица, на който още веднъж вниманието ще е ориентирано главно към тематиката за мигрантите.

По-рано през днешния ден италианското държавно управление реагира яростно на чернова на документ, квалифициран от Европейската комисия преди " минисрещата " и министър председателят Джузепе Конте заплаши да я бойкотира. След това обаче Конте написа във " Facebook ", че е получил позвъняване от Меркел, която е била обезпокоена от опцията той да не отиде на срещата преди Европейския съвет в Брюксел за имиграцията.

 Ангела Меркел и Джузепе Конте
© Reuters

Ангела Меркел и Джузепе Конте

" Току-що получих позвъняване от канцлера Ангела Меркел, обезпокоена от опцията да не отида на срещата преди Европейския съвет в Брюксел за имиграцията ", написа Конте във " Facebook ", като добави, че не може да одобри черновата.

" Канцлерът посочи, че има " неразбирателство ". Черновата, оповестена през вчерашния ден, ще бъде отстранена ", добави той, като удостовери, че ще отиде в Брюксел в неделя. В документа, наред с други неща, се призоваваше търсещите леговище да бъдат неотложно връщани в страната от Европейски Съюз, в която първо са влезнали – най-често в Италия.

В знак на задълбочаващия се раздор сред Рим и Берлин вътрешният министър Матео Салвини се закани, че няма да приема претенденти за леговище, върнати от Германия. По-рано тази седмица чешкият министър председател Андрей Бабиш също сподели, че настояването на консервативните баварски съдружници на немския канцлер за гранични инспекции в границите на Европейски Съюз за прекъсване на идването на мигранти в Германия е недопустимо за прилежаща Чехия.

Днес на взаимна конференция след среща с водачите на Словакия, Унгария, Полша и Австрия Бабиш съобщи, че европейската гранична организация " Фронтекс " би трябвало да бъде увеличена с 10 хиляди души и че се е споразумял с Меркел за нуждата тя да бъде подсилена.

Неясноти

Междувременно през днешния ден представител на Еврокомисията отхвърли да уточни кои страни са поканени за присъединяване, съобщи Българска телеграфна агенция. Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер през вчерашния ден съобщи, че ще участват " заинтригуваните " за намирането на европейско решение. В " Туитър " той изброи няколко държавни и държавни ръководители, а по-късно добави, че могат да се причислят и други. Говорителят през днешния ден отхвърли да удостовери, ограничи или разшири листата с участниците с обяснението, че " това е развой в развиване ". Според първичната информация в срещата би трябвало да вземат участие Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция, само че към този момент се приказва, че може да бъдат поканени и други страни.

Той не можа да удостовери дали на неделната среща ще бъде признат финален документ, само че не отхвърли наличието на популяризирана в медиите чернова. Юнкер през вчерашния ден предизвести, че след срещата няма да има конференция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР