Унгарският премиер Виктор Орбан въведе ново извънредно положение в страната

...
Унгарският премиер Виктор Орбан въведе ново извънредно положение в страната
Коментари Харесай

Виктор Орбан въведе извънредно положение

Унгарският министър председател Виктор Орбан вкара ново изключително състояние в страната поради войната в Украйна. " Светът е на ръба на икономическа рецесия. Унгария би трябвало да остане настрана от тази война и да отбрани финансовата сигурност на фамилиите си ", написа той във Facebook.
Унгарският съюз за цивилен свободи осъди този ход, заявявайки, че дава на Орбан по-голяма независимост на деяние и му разрешава да лимитира съществени права.
Коментирайки решението на Будапеща да вкара изключително състояние поради украинската и икономическата рецесия, сръбският президент Александър Вучич, който е в Давос, съобщи, че не счита, че в Сърбия би трябвало да се приложи същата мярка, оповестява белградският вестник " Политика ". " Видяхте, че Унгария вкара изключително състояние - поради сигурността, снабдяването, енергийните източници. Аз не мисля, че ние би трябвало да вкарваме изключително състояние ", акцентира той.
Междувременно напъните на Европейския съюз да наложи ембарго върху съветския нефт се изправиха пред още трудности, защото маджарски чиновници обявиха, че няма да поддържат проекта в настоящия му тип, оповестяват международните организации. Те предложиха да се отстрани тематиката от дневния ред на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз идната седмица.
Докато някои страни от Централна и Източна Европа в началото показаха запаси по отношение на ембаргото, Унгария остава най-гласната страна членка, блокираща мярката, част от шестия препоръчан кръг от наказания против Русия.
На конференция в Будапеща външният министър Петер Сиярто сподели, че страната няма да гласоподава в поддръжка на предлагането за петролно ембарго, " до момента в който то прави невероятно енергийните доставки на Унгария ". И упрекна изпълнителната власт на Европейски Съюз за прокарването на проекта, без да подсигурява енергийната сигурност на страната, която получава 85% от естествения си газ и повече от 60% от петрола от Русия.
Виктор Орбан твърди, че протестът на петрола от Европейски Съюз би бил " атомна бомба " за стопанската система на Унгария и би унищожил нейното " устойчиво енергийно доставяне ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР