Унгарският премиер Виктор Орбан отправи нови искания за допълнителни изключения

...
Унгарският премиер Виктор Орбан отправи нови искания за допълнителни изключения
Коментари Харесай

Орбан с нови условия за руския петрол

Унгарският министър председател Виктор Орбан насочи нови претенции за спомагателни изключения за страната му при положение, че бъде реализирано съглашение за петролно ембарго против Русия.

Това стана в първия ден от специфичния Европейски съвет в Брюксел.

Европейските водачи са близо до договорка, която ще разреши изключение за петролни доставки от Русия по тръбопроводи. Това бе основното искане на Будапеща.

Сега обаче и то се оказа незадоволително.

„ Компромисът е положително решение за Унгария “, съобщи Орбан пред публицисти при идването си.

Но добави, че страната му ще се бори за гаранции, че в случай че нещо се случи с доставките по тръбите, тя ще резервира правото си да получава нефт по морски или или други направления, по-специално по водопровод от Хърватия.

Според предложение на Европейската ковмисия ембаргото ще бъде единствено за импорт по море. А страни без изход на море като Унгария ще имат повече време за диверсифициране на източниците. Предложението планува пролонгация и за България до края на 2024 година

Орбан добави, че „ в идващия кръг от диалози “ ще би трябвало да бъдат разисквани вложенията и времето, от което Унгария ще има потребност, с цел да приключи зависимостта си от съветския нефт. Той обаче добави, че въпросът не би трябвало да се дискутира в този момент.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР