Унгарският главен здравен инспектор съобщи, че страната му е одобрила

...
Унгарският главен здравен инспектор съобщи, че страната му е одобрила
Коментари Харесай

Унгария одобри за спешна употреба китайска и индийска ваксина

Унгарският основен здравен контрольор заяви, че страната му е одобрила за незабавна приложимост две нови ваксини против ковид - на китайската компания " Кансино Байолоджикс " и " Ковишийлд ", индийската версия на препарата на " АстраЗенека ", съобщи " Ройтерс ".

Ако двете ваксини бъдат утвърдени за всеобща приложимост и от Националния център по опазване на здравето, Унгария ще разполага със седем източника за придобиване на ваксини. Засега не е ясно по кое време и в какви количества от новоодобрените ваксини Унгария има намерение да употребява.

Лекари приканиха в отделенията за Covid в северозападната част на страната да се включат доброволци, защото по думите им тези структури са претрупани, а през идващите няколко седмици натоварването единствено ще нараства.

Апелът беше поместен на страницата във " Facebook " на Унгарската здравна камара в окръг Дьор-Шопрон, тъкмо когато Унгария регистрира рекордните 11 276 пациенти в лечебни заведения, от които 1340 са на респиратори. " Отделенията за Covid в съвсем всички лечебни заведения са извънредно претрупани, има дефицит от сестри, а тези, които работят там, са все по-изтощени ", уточни в обръщението Ласло Сиярто, ръководителят на окръжната камара.

Той прикани за стимулирани и надеждни доброволци, които да се запишат на 3-4-часови обучителни курсове и по-късно да се причислят към медицинския личен състав и да оказват помощ в наблюдението и грижата за пациентите.

В настрана изказване отделението за интензивна терапия на Университетската болница " Земелвайс " в Будапеща се обърна към студентите по медицина и други искащи да се включат като доброволци, с цел да оказват помощ.

В Унгария внезапно се усилва броят на новозаразените. Страната е тежко наранена от трета вълна на пандемията, макар че като имунизации на глава от популацията е преди всичко в Европейски Съюз.

Новозаразените за последното денонощие са 9046, с което общият брой на инфекциите от началото на пандемията става 580 642. За миналите 24 часа са умряли нови 189 души, с което общият брой на смъртните случаи до момента става 18 451.

Разпространяващата се трета вълна основава съществено предизвикателство за националистическия министър председател Виктор Орбан, който желае да ваксинира колкото се може повече хора допустимо най-бързо, с цел да може да отвори стопанската система, отбелязва организацията.

В петък Орбан сподели, че Унгария към момента разполага с много свободни кревати за лекуване на пациенти с ковид. " Не сме достигнали даже на половина потенциала си ", сподели той, имайки поради общия брой на леглата с респиратори, и добави, че тези без респиратори са над 10 000. " Въпросът постоянно е дали има задоволително лекари и сестри, които да ги обслужват ", уточни Орбан и сподели, че проблемите ще бъдат решени.

При ваксинирани едвам малко над 1,589 милиона унгарци Орбан съобщи, че разхлабването на противоепидемичните ограничения може да стартира, когато този брой доближи 2,5 млн., една четвърт от популацията.

Унгария стана първата страна в Евросъюза, закупила и почнала да употребява китайска и съветска ваксина поради закъсненията в доставките на западните производители. Първоначално Будапеща беше подложена на критика, че е почнала обособена процедура от Европейски Съюз за утвърждение на ваксини, и че въобще е водила договаряния за такива ваксини. В последно време няколко европейски страни също показаха интерес да купят от тези препарати, още веднъж поради бавещите се доставки от западните производители.

Освен новоодобрената китайска ваксина " Кансино ", която е еднодозова и с изключение на в Китай е утвърдена в Пакистан и Мексико, Унгария е одобрила и препарат на китайската компания " Синофарм ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР