Унгарската сметна палата избра Ференц Биро за ръководител на нов

...
Унгарската сметна палата избра Ференц Биро за ръководител на нов
Коментари Харесай

Унгария избра опитен одитор за шеф на новия орган за борба с корупцията

Унгарската счете палата избра Ференц Биро за началник на нов орган за битка с корупцията, който би трябвало да бъде основан доникъде на ноември като част от напъните на страната да си върне достъпа до фондовете на Европейския съюз, блокирани поради корупционни опасности. Досега Биро е разследвал финансови закононарушения и е бил сътрудник на одиторската компания " ПрайсуотърхаусКупърс " (PricewaterhouseCoopers), предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Правителството на унгарския министър председател Виктор Орбан е в спор с Брюксел по отношение на политиката на Будапеща в областта на корупцията, миграцията, правата на ЛГБТИ общностите и демократичните стандарти.

През септември Европейската комисия предложи заледяване на към 7,5 милиарда евро (7,3 милиарда долара) под формата на еврофондове за Унгария поради открита корупция. Налагането на сходна глоба е първо по рода си в историята на Европейски Съюз и цели по-стриктна отбрана на върховенството на закона.

Тъй като унгарската инфлация доближава най-високите си равнища от две десетилетия, стопанската система демонстрира признаци за внезапно закъснение поради последствията от войната в Украйна. Унгария се нуждае от средства, с цел да предотврати рецесията и да стабилизира стопанската система си.

Председателят на Държавната счете палата Ласло Виндиш избра Биро, чиято кандидатура получи най-голям резултат и бе утвърдена и от комисия, проверяваща претендентите. Това бе и част от 17-те уговорката, поети от Унгария за отключване на еврофинансирането.

Биро е работил и във финансовата корпорация " Ърнст енд Янг " (Ernst and Young - EY), където е построил и управлявал екип за разкриване и попречване на измами в продължение на повече от 13 години.

Очаква се през днешния ден унгарският президент Каталин Новак да назначи новите ръководители на антикорупционния орган. Той ще започва работата си до 19 ноември, и ще има за задача да ускори предварителната защита, разкриването и коригирането на измами, спорове на ползи и корупция.

Правомощията му ще бъдат обширни, като да вземем за пример ще може да инструктира локални органи да стопират процедури за възлагане на публични поръчки и да изисква инспекции.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР